Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä: Viranomaisten yhteistyötä tiivistettävä uusintarikollisuuden ehkäisyssä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 15.2.2021 13.03
Tiedote

Oikeusministeriön asettama työryhmä antaa useita suosituksia, miten Rikosseuraamuslaitoksen ja muiden viranomaisten palveluja voidaan sovittaa paremmin yhteen. Vangit ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavat tarvitsevat usein muun muassa mielenterveys- ja päihdepalveluja sekä tukea työllistymiseen ja asumiseen.

Laajapohjaisen työryhmän tehtävänä oli selvittää rikosseuraamusasiakkaiden tukemiseen liittyvän yhteistyön ja tiedonvaihdon haasteita, määrittää hyvät toimintamallit, päivittää aiemmat suositukset ja laatia ehdotus suositusten toimeenpanosta rikosten ennaltaehkäisyhankkeen käyttöön.

Selvitys liittyy pääministeri Marinin hallitusohjelman tavoitteeseen vähentää kokonais- ja uusintarikollisuutta, vahvistaa vaikuttavaa kuntouttavaa toimintaa sekä lisätä rikosseuraamusviranomaisten ja muiden sektoreiden välistä yhteistyötä.

Kuntouttavien palvelujen jatkumo tärkeää

Työryhmä korostaa, että eri viranomaisten välistä yhteistyötä tulee tiivistää rangaistusajan suunnitelmassa, jolla tuetaan rangaistusta suorittavan valmiuksia rikoksettomaan elämään. Yhteiskunnan normaalipalvelut tulee kytkeä tiiviisti suunnitelmaan sekä koota asiakkaan tueksi viranomaisverkosto hänen yksilöllisten tarpeidensa mukaan.

Työryhmä suosittaa muun muassa alueellisten viranomaisyhteistyön koordinaatiorakenteiden luomista ja Rikosseuraamuslaitoksen verkosto- ja sidosryhmätyön kehittämistä. Tärkeää on, että Rikosseuraamuslaitoksen kuntouttavat toiminnot rakentuvat hoitojatkumoiksi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kanssa. Myös koulutus-, työvoima- ja asumispalvelujen jatkumojen kehittämistä suositellaan. Erityistä huomiota kiinnitetään viranomaisten yhteistyön tiivistämiseen sakkovankien sekä alaikäisten ja ulkomaalaistaustaisten rikosseuraamusasiakkaiden tukemisessa. Kehittämistyössä pitäisi kuulla ja hyödyntää myös kolmatta sektoria ja erityisesti kokemusasiantuntijoita.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Minna Piispa, p. 0295 150 223, [email protected]

Työryhmän raportti: Taustalla rikos, edessä muutos
 

Sivun alkuun