Hyppää sisältöön
Media

Vaalitietojärjestelmän elinkaariselvitys julkaistu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2020 12.36
Tiedote

Oikeusministeriö on julkaissut vaalitietojärjestelmän elinkaariselvityksen. Selvityksessä tarkastellaan järjestelmän teknistä elinkaarta ja lähivuosien kehittämishaasteita.

- Nykyinen vaalitietojärjestelmä on luotettava ja toimintavarma. Vaalien toimintaympäristö on kuitenkin muuttunut huomattavasti, minkä vuoksi järjestelmän teknisen toimintavarmuuden ja tietoturvallisuuden arviointi on ajankohtaista, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoo.  

Vaalitietojärjestelmää tulee uudistaa jo lähivuosina. Nykyisessä järjestelmässä käytetyt teknologiat ovat tulevaisuudessa pääosin käyttökelpoisia, mutta teknologioiden vanhentumista tai haavoittuvuuksia on ennakoitava. Vaalitietojärjestelmän tietoturvallisuutta, saavutettavuutta sekä käytettävyyttä on parannettava. Vaalien osalta tietojärjestelmän luotettavuus on ehdottoman tärkeää ja varautuminen sitä koskeviin uhkiin jatkuvaa.

Myös vaalitietojärjestelmän sopimusrakenne on tarpeen uudistaa siten, että se mahdollistaa tietojärjestelmän ja sen kehitystyön hallitun kilpailutuksen. Uudistamistyössä tulee huomioida vaalit ja jatkuva vaalivalmius, joten tietotaidon ja osaamisen siirron tulee tapahtua suunnitelmallisesti.

Tarvittavat vaalitietojärjestelmän uudistukset voidaan toteuttaa joko nykyisen järjestelmän vaiheittaisella modernisoinnilla tai kokonaan uuden järjestelmän kehittämisellä. Uudistusten tekemättä jättäminen ei ole järjestelmän elinkaaren, riskienhallinnan tai sopimustilanteen näkökulmasta käytännössä mahdollinen vaihtoehto.

Nykyinen vaalitietojärjestelmä toteutettiin ja otettiin käyttöön vaiheittain vuosina 2004-2012. Vaalitietojärjestelmää käytetään yleisiin vaaleihin liittyvän tiedon käsittelyssä. Järjestelmästä löytyvät tiedot  mm. äänestyspaikoista, ehdokkaista ja äänioikeutetuista. Myös vaalien tuloslaskenta ja tuloksen julkaisu tapahtuvat järjestelmän avulla.

Lisätiedot:
vaalijohtaja, elinkaariselvitysprojektin ohjausryhmän puheenjohtaja Arto Jääskeläinen, puh. 0295150128, [email protected]
neuvotteleva virkamies, elinkaariselvityksen projektiryhmän puheenjohtaja Heini Huotarinen, puh. 02951 50127, [email protected]

Vaalitietojärjestelmän elinkaariselvitys

Sivun alkuun