Hyppää sisältöön
Media

Vakuutusoikeuden ratkaisukokoonpanoja kevennetään 2016 alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2015 10.16
Tiedote
Vakuutusoikeuden käsittelyaikoja pyritään lyhentämään keventämällä tuomioistuimen ratkaisukokoonpanoja. Lisäksi parannetaan muutoksenhakijan tiedonsaantia ulkopuolisten asiantuntijalääkäreiden lausunnoista ja muutetaan lääkärien nimittämismenettely nykyistä avoimemmaksi. Lakimuutokset tulevat voimaan vuoden 2016 alusta lähtien.

Laissa erikseen määriteltyjä oikeudellisesti yksinkertaisia asioita siirretään yhden tuomarin ratkaistaviksi. Lisäksi esimerkiksi vammaistukiasioita ja sairausvakuutusasioita on mahdollista käsitellä yhden tuomarin ja lääkärijäsenen kokoonpanossa.

Ratkaisukokoonpanojen keventäminen vapauttaa vakuutusoikeuden voimavaroja vaativiin juttuihin, joissa myös käsittelyajat ovat kaikkien pisimmät. Suurin osa asioista ratkaistaan kuitenkin jatkossakin kolmen ja viiden jäsenen kokoonpanoissa.

Jatkossa asia voidaan ratkaista vakuutusoikeudessa myös erillistä istuntoa järjestämättä, jos kaikki ratkaisuun osallistuvat jäsenet ovat asiakirjoihin perehdyttyään yksimielisesti hyväksyneet päätösesityksen perusteluineen.

Vakuutusoikeudessa on 1.1.2016 lukien myös päätoimisen ylilääkärin tehtävä. Ylilääkäri osallistuu ratkaisutoimintaan ja muun muassa huolehtii laintulkinnan yhdenmukaisuudesta lääkärijäsenten osalta.

Ulkopuolisilta asiantuntijalääkäreiltä pyydetään jatkossa lausuntoja nykyistä useammin. Uudistus lisää vakuutusoikeuden toiminnan avoimuutta, sillä muutoksenhakijat saavat näiden lääkärien antamat lausunnot käyttöönsä ja kommentoitavikseen.

Vakuutusoikeuden lääkärijäsenten lausunnot pysyvät edelleen tuomioistuimen neuvottelusalaisuuden piirissä samoin kuin muidenkin jäsenten lausunnot.

Lääkärijäsenten ja asiantuntijalääkäreiden nimittämismenettely muuttuu siten, että tehtävät julistetaan avoimesti haettavaksi. Lääkärijäsenten ja muiden asiantuntijajäsenten on nimittämisvaiheessa ilmoitettava sidonnaisuutensa samaan tapaan kuin tuomareidenkin.

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Tuula Kivari, puh. 02951 50546, sähköposti: [email protected]

Sivun alkuun