Hyppää sisältöön
Media

Väliaikaisia toimia rangaistusten täytäntöönpanossa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.6.2021 16.07
Tiedote

Tasavallan presidentti vahvisti perjantaina lain väliaikaisista toimista rangaistusten täytäntöönpanossa ja tutkintavankeuden toimeenpanossa covid-19-epidemian johdosta. Tänään annettiin lain mahdollistama oikeusministeriön asetus yhdyskuntapalvelun ja valvontarangaistuksen täytäntöönpanon aloittamisen väliaikaisesta rajoittamisesta 7.6.–30.9.2021 välisenä aikana.

Nyt voimaan tulevassa laissa säädetään mahdollisuudesta poiketa tietyiltä osin vankeuslain ja tutkintavankeuslain rangaistusten täytäntöönpanoa ja tutkintavankeuden toimeenpanoa koskevista säännöksistä. Kun muut vankilassa covid-19-epidemian leviämisen estämiseksi toteutetut toimenpiteet eivät ole riittäviä, voidaan vankiloiden toimintoja, tapaamisia ja poistumislupia rajoittaa tai keskeyttää siltä osin kuin se on välttämätöntä. Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö tekee päätökset saatuaan Vankiterveydenhuollon arvion vankilan sijaintialueen epidemiatilanteesta. Laissa säädetään myös korvaavista järjestelyistä esimerkiksi kirjastoon pääsyn tai tapaamisten keskeytyksissä. Väliaikainen laki on voimassa 31.10.2021 asti.

Yhdyskuntapalvelun ja valvontarangaistuksen aloittamista mahdollisuus rajoittaa

Koronaepidemia on vaikuttanut merkittävästi myös yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoon, kun keväällä 2020 asetetun poikkeustilan seurauksena valtaosa yhdyskuntapalvelupaikoista joko suljettiin tai ne eivät enää ottaneet vastaan yhdyskuntapalvelun suorittajia. 

Yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanon aloittamista on mahdollista rajoittaa edellä mainitun väliaikaisen lain nojalla annettavalla oikeusministeriön asetuksella, jos se on yhdyskuntaseuraamusten asianmukaisen täytäntöönpanon turvaamiseksi välttämätöntä. Kyse on tilanteista, joissa yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpano on estynyt tai kohtuuttomasti vaikeutunut koronavirusepidemian vuoksi. Nyt annetun asetuksen mukaiset rajoitukset koskevat yhdyskuntaseuraamuksista vain yhdyskuntapalvelua ja valvontarangaistusta.

Lisätietoja:
hallitussihteeri Johanna Nyberg, p. 0295 150 068 (laki)
erityisasiantuntija Anne Kohvakka, p. 0295 150 183 (asetus)

Sivun alkuun