Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto kannattaa EU:n tavoitetta edistää tavaroiden korjaamista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.6.2023 13.29
Tiedote

Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kirjelmän Euroopan komission direktiiviehdotuksesta, jolla pyritään edistämään tavaroiden korjaamista. Valtioneuvosto pitää tärkeänä ehdotuksen tavoitetta edistää kestävää kulutusta.

Direktiiviehdotuksen mukaan tavaran tuottajalla olisi velvollisuus tarjota kuluttajille tiettyjen tavaroiden, kuten pyykin- ja astianpesukoneiden, korjauspalveluita. Lisäksi ehdotuksen mukaan kussakin EU-maassa tulisi toimia vähintään yksi verkkoalusta, jonka avulla kuluttajat voivat löytää tietoa korjauspalveluista. Ehdotuksessa asetetaan tavaroiden korjaajille velvollisuus antaa kuluttajalle tämän pyynnöstä standardimuotoinen korjaustietolomake, joka sisältää perustiedot korjauksesta.

Ehdotuksella muutettaisiin lisäksi tavarankauppadirektiiviä siten, että tilanteissa, joissa tavaran myyjä on vastuussa tavaran virheestä, tavaran korjaaminen olisi ensisijainen oikaisukeino, jos se on halvempaa tai yhtä kallista kuin virheettömän tavaran toimittaminen. 

Ehdotuksen tavoitteena on edistää kestävää kulutusta tuotteen koko elinkaaren ajan. Tarkoituksena on, että kuluttajien olisi jatkossa helpompi korjauttaa tavaroita, ja korjauttamisen on tarkoitus olla jatkossa edullisempaa. Uudistuksella halutaan vähentää jätettä ja hiilidioksidipäästöjä.

Valtioneuvosto pitää tärkeänä direktiiviehdotuksen tavoitetta edistää kiertotaloutta sekä korjauspalveluiden kehittymistä. Valtioneuvoston mukaan tulevissa neuvotteluissa on kuitenkin huolehdittava, että kuluttajansuojan korkea taso säilyy. Uudistus ei saa myöskään aiheuttaa kohtuutonta hallinnollista taakkaa elinkeinonharjoittajille.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Marja Luukkonen Yli-Rahnasto, p. 0295 150 015, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun