Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvoston vaikutusarvioinnin osaamisverkosto aloittaa toimintansa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.12.2020 13.17
Uutinen

Oikeusministeriö on asettanut valtioneuvoston vaikutusarvioinnin osaamisverkoston, jonka tavoitteena on vahvistaa ministeriöiden välistä yhteistyötä ja tukea säädösvalmistelijoita vaikutusten tunnistamisessa ja arvioinnissa.

Keskeisenä tehtävänä on muodostaa yhteyshenkilöverkosto, jossa on jäsen ja varajäsen kustakin ministeriöstä. Näiden henkilöiden kautta valmistelija saa lisätietoa vaikutusarvioinnin tarpeisiin kyseisen ministeriön toimialaan liittyvissä kysymyksissä. – On tärkeää tietää, kehen ottaa yhteyttä myös poikkihallinnollisissa lainvalmistelun vaikutusarvioinneissa, osaamisverkoston puheenjohtaja, valtioneuvoston kanslian arviointineuvos Antti Moisio toteaa.

Verkoston jäsen vastaa toisesta ministeriöstä tulevaan yhteydenottoon, välittää tarvittaessa tiedon oman ministeriönsä asiantuntijalle tai välittää omasta ministeriöstään tulevat yhteydenotot eteenpäin verkoston kautta. – Vaikutusarvioinnin osaamisverkostossa keskustellaan myös menetelmistä ja jaetaan hyviä käytäntöjä. On hyvä tietää, mitä muilla hallinnonaloilla on innovoitu, Moisio lisää.

Verkosto tiedottaa myös vaikutusarviointeihin liittyvistä tutkimuksista, ohjeista ja koulutuksista valtioneuvostossa. Lisäksi verkosto tekee kehittämisehdotuksia vaikutusarviointien tieto- ja koulutustarpeista sekä keinoista vahvistaa valtioneuvostotason yhteistyötä vaikutusarviointien laatimisessa.

Osaamisverkoston puheenjohtajana toimii arviointineuvos Antti Moisio valtioneuvoston kansliasta ja varapuheenjohtajana kehittämisneuvos Kaisa Tiusanen oikeusministeriöstä. Osaamisverkoston ensimmäinen kokous pidetään tammikuussa 2021 ja toimikausi jatkuu 31.3.2023 asti. Kyseessä on hallitusohjelmahanke, sillä hallitusohjelmaan on kirjattu, että ministeriöiden rajat ylittävää tukea lisätään, jotta lakien vaikutukset myös ihmisten toimeentuloon, ympäristöön, tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin ja yritysten toimintaedellytyksiin voidaan arvioida mahdollisimman perusteellisesti.

Lisätietoja:
osaamisverkoston puheenjohtaja, arviointineuvos Antti Moisio, p. 0295 160 198, [email protected]

Sivun alkuun