Hyppää sisältöön
Media

Vankilaverkosto säilytetään nykyisellään

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 26.10.2015 10.07
Tiedote

Oikeusministeriö on päättänyt, että vankilaverkosto säilytetään nykyisellään ja vankiloiden toimintaedellytykset turvataan. - Päätös on linjassa hallitusneuvottelussa sovitun kanssa. Koko hallitus on ratkaisun takana, toteaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

Ratkaisu huomioidaan valtiontalouden kehyspäätöksessä vuosille 2017-2020. Päätös tarkoittaa noin 8 miljoonan euron lisäystä Rikosseuraamuslaitoksen talousarvioon vuoteen 2019 mennessä.

- Kyse on valtion ydintoimintojen turvaamisesta. Pidän tärkeänä, että tiukassakin taloudellisessa tilanteessa Rikosseuraamuslaitoksen toimintaedellytykset turvataan, ministeri Lindström jatkaa.

Rikosseuraamuslaitos on aiemmin esittänyt vankilaverkoston supistamista. Ehdotus perustui aiempiin säästöpäätöksiin, joiden vuoksi vankiloiden henkilöstömäärää jouduttiin vähentämään. Tämä vaaransi tavoitteellisen ja turvallisen toiminnan.

Oikeusministeriön arvion mukaan vankilaverkoston supistaminen olisi johtanut vankipaikkojen vähenemiseen tasolle, joka ei vastaa arvioitua kehitystä vankien määrässä. Lisäksi vankiloiden lakkautukset olisivat aiheuttaneet muissa yksiköissä korjaus- ja rakentamistarpeita, mikä ei ole esityksen mukaisessa aikataulussa mahdollista.

Hämeenlinnaan naisvankila, Keravan vankilasta avovankila

Hämeenlinnan vankila muutetaan uudenaikaiseksi naisvankilaksi. Nykyisestä vankilarakennuksesta luovutaan ja tilalle tehdään pienempi uudisrakennus. Samalla poistuvat myös viimeiset niin sanonut paljusellit käytöstä. Tätä on edellyttänyt myös kidutuksen vastainen CPT-komitea toistuvasti.

Keravan vankila päärakennus korjataan avovankilaksi. Keravan vankilan nykyinen huonokuntoinen avo-osasto poistetaan hankkeen yhteydessä käytöstä. Etelä-Suomen laitoskannasta saadaan näin paremmin tarvetta vastaava ja monipuolisempi. Hämeenlinnan ja Keravan vankiloiden muutokset toteutetaan vuosien 2017-2018 aikana.

Laukaan avovankila yhdistetään Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimistoon

Laukaan vankilan ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston toiminnat yhdistetään ja siirretään Jyväskylään. Samalla molempien paikkakuntien nykyisten tilojen vuokrasopimukset irtisanotaan ja toiminta siirretään uusiin tiloihin. Muutos tehdään vuoden 2018 aikana.

Lisätietoja:
ylijohtaja Arto Kujala, puh. 02951 50408,
ministerin erityisavustaja Leena Riekkola, puh. 02951 60375

Suomen vankilaverkosto

Jari Lindström
Sivun alkuun