Hyppää sisältöön
Media

Yhdistyslain uudistukset voimaan 1. syyskuuta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 30.8.2010 10.00
Tiedote -

Yhdistyslaki uudistuu syyskuun alusta vastaamaan paremmin erimuotoisten yhdistysten tarpeita sekä nykyaikaisen kansalais- ja järjestötoiminnan vaatimuksia. Jäsenten vaikutusmahdollisuuksia lisätään sallimalla etäosallistuminen yhdistysten ja valtuutettujen kokouksiin. Lisäksi nykyinen maallikkotilintarkastus muuttuu toiminnantarkastukseksi.

Etäosallistuminen yhdistyksen tai valtuutettujen kokoukseen on jatkossa mahdollista postitse tai tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla, jos yhdistyksen säännöt sen sallivat. Edellytyksenä on, että osallistumisoikeus ja ääntenlaskennan oikeellisuus voidaan varmistaa perinteiseen kokoukseen verrattavalla tavalla. Tämä helpottaa erityisesti nuorten osallistumista järjestötoimintaan.

Etäosallistuminen on mahdollista ennen kokousta ja sen aikana. Puoluepoliittisissa yhdistyksissä etäosallistuminen sallitaan kuitenkin vain kokouksen aikana. Tärkeimmissä asioissa on kuitenkin aina pidettävä myös perinteinen kokous.

Tilintarkastuslakiin perustuvan maallikkotilintarkastuksen korvaava yhdistyslaissa säänneltävä toiminnantarkastus vastaa sisällöltään hyvää maallikkotilintarkastustapaa. Yhdistyksen on valittava toiminnantarkastaja, jos sillä ei ole tilintarkastuslain mukaista auktorisoitua tilintarkastajaa. Yhdistys voi siirtyä maallikkotilintarkastuksesta toiminnantarkastukseen sääntöjä muuttamatta.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen, puh. 09 1606 7664
sähköposti: [email protected]

Yhdistyslaki

Patentti-ja rekisterihallituksen lakineuvonta yhdistysasioista puh. 09 6939 5861

Tuija Brax
Sivun alkuun