Tietoa syrjinnästä -hanke
OM034:00/2021 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Tietoa syrjinnästä -hanke on rahoitettu Euroopan Unionin REC -ohjelmasta. Hankkeen tavoitteena on parantaa syrjintätiedon keruuta ja käyttöä Suomessa. Hanke tukee oikeusministeriön koordinoimaa Syrjinnän seurantajärjestelmää kehittämällä ja testaamalla uusia tiedonkeruun menetelmiä ja työkaluja, ja vahvistamalla sidosryhmäyhteistyön rakenteita.
Hankkeen perustiedot Käynnissä
Hankenumero OM034:00/2021
Asianumerot VN/7903/2021
Asettaja oikeusministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.2.2021 – 31.1.2023
Asettamispäivä 22.4.2021
Tavoitteet ja tuotokset
Hankkeen tavoitteena on parantaa syrjintätiedon keruun menetelmiä ja rakenteita Suomessa. Tavoitteella pyritään parantamaan tiedon saatavuutta ja käytettävyyttä päätöksenteossa. Hanke tukee oikeusministeriön koordinoimaa Syrjinnän seurantajärjestelmää ja tukee sidosryhmien välistä yhteistyötä ja koordinointia. Lisäksi hanke kehittää yhteistyörakenteita uusiin sidosryhmiin parantamalla järjestöjen ja syrjinnän kohteeksi joutuvien ryhmien osallistumista syrjinnän seurantaan.
Tietoa syrjinnästä -hanke tukee hallitusohjelman tavoitetta vahvistaa syrjinnän ja viharikosten järjestelmällistä seurantaa Suomessa sekä myös Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa linjattua Rasismin vastaista ja hyvien väestösuhteiden toimintaohjelmaa (2021-2023).
Hankkeen toiminta jakautuu neljään hankekokonaisuuteen. Oikeusministeriö vastaa niiden kaikkien toteuttamisesta.
Hankekokonaisuus 1: Hankkeen koordinaatio ja hallinto
Hankekokonaisuuteen kuuluu hankkeen yleinen koordinaatio ja hallinto, joka mahdollistaa toimintojen tehokkaan toimeenpanon.
Toiminnot:
• Taloudellinen seuranta ja jatkuva raportointi komission hankeportaalissa.
• Hankkeen sisäinen arviointi
Hankekokonaisuus 2: Yhteistyön ja koordinaation parantaminen keskeisten sidosryhmien välillä Suomessa
Hankekokonaisuuden tavoitteena on vahvistaa sidosryhmien välistä yhteistyötä ja koordinaatiota. Kokonaisuudessa kehitetään syrjintätiedon keruun menetelmiä ja rakenteita. Lisäksi tavoitteena on parantaa järjestöjen ja syrjinnän kohteeksi joutuvien ryhmien osallistumista syrjinnän seuraamiseen.
Toiminnot:
• Temaattiset pyöreänpöydän keskustelut, joissa aiheina syrjintätiedon keruussa käytetyt määritelmät ja kategoriat, tiedon saatavuuden parantaminen etnisten ryhmien ja HLBTI-ryhmien yhdenvertaisuuden toteutumisesta, rakenteellisen syrjinnän mittaaminen, ja ihmisoikeusperiaatteet tiedonkeruussa.
• Temaattiset tietolehtiset pyöreän pöydän keskustelujen tuloksista.
Hankekokonaisuus 3: Syrjintätiedon tehokkaamman käytön edistäminen
Hankekokonaisuuden tavoitteena on parantaa syrjintätiedon saatavuutta ja käytettävyyttä päätöksenteossa. Lisäksi tavoitteena on parantaa järjestöjen ja syrjinnän kohteeksi joutuvien ryhmien osallistumista syrjinnän seurantaan sekä lisätä sidosryhmien välistä yhteistyötä ja koordinaatiota.
Toiminnot:
• Aamukahvitilaisuudet poliitikoille ja päättäjille ajankohtaisten prosessien ja hankkeiden yhdenvertaisuusvaikutuksista.
• Sähköisten työkalujen kehittäminen tietopohjaisen päätöksenteon kehittämiseksi.
• Tiesitkö, että -videokampanjan toteutus.
• Tiedon visualisointi infograafein.
Hankekokonaisuus 4: Monikansallinen oppimisohjelma tiedonkeruun parantamiseksi
Hankekokonaisuuden tavoitteena on parantaa syrjintätiedon keruun menetelmiä ja rakenteita sekä vahvistaa sidosryhmien välistä yhteistyötä ja koordinaatiota.
Toiminnot:
• Monikansallinen työpaja eri maiden käytännöistä syrjintätiedon keruussa.
• Järjestötyöpajat rakenteellisen syrjinnän kokemuksista.
• Esiselvitys tietolähteiden kokonaiskuvasta. Aiheena rakenteellinen syrjintä ja sen seurannan kehittäminen.
Tiivistelmä
Tietoa syrjinnästä -hanke on rahoitettu Euroopan Unionin REC -ohjelmasta. Hankkeen tavoitteena on parantaa syrjintätiedon keruuta ja käyttöä Suomessa. Hanke tukee oikeusministeriön koordinoimaa Syrjinnän seurantajärjestelmää kehittämällä ja testaamalla uusia tiedonkeruun menetelmiä ja työkaluja, ja vahvistamalla sidosryhmäyhteistyön rakenteita.
Suomen hallitus perusti kansallisen syrjinnän seurantajärjestelmän vuonna 2008. Järjestelmä kehitettiin alun perin EU:n rahoittamassa hankkeessa vuosiksi 2007–2008, joka perustui Yhdenvertaisuutta koskevan tiedonkeruun eurooppalainen käsikirjaan (European handbook on equality data). Järjestelmä keskittyy vuodesta 2016 lähtien yhä enemmän näyttöön perustuvan päätöksenteon tukemiseen syrjimättömyyspolitiikassa. Tärkeä osa suomalaista järjestelmää on verkkosivusto www.syrjintatieto.fi, joka tarjoaa yleiskuvan syrjintätilanteesta Suomessa.
Suomi on osallistunut aktiivisesti Euroopan komission asettaman työryhmän työskentelyyn, jossa on pyritty kehittämään yhdenvertaisuutta koskevaa tiedonkeruuta. EU-tasolla on tehty kehitystyötä, joka tukee kansallisen tason työtä. Yhteistyö on antanut näkökul-mia, joihin usea Tietoa syrjinnästä -hankkeen toiminto perustuu. Hankeen on tarkoitus toteuttaa monia EU-tason linjauksia kansallisella tasolla.
Hankkeen asettaminen
-
Tietoa syrjinnästä asettamispäätös PDF
22.4.2021 Oikeusministeriö
Muut asiakirjat ja muistiot
-
Fakta om diskriminering_Beslut om tillsättande PDF
22.4.2021 Justitieministeriet
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Luhtasaari, Mia
Erityisasiantuntija
oikeusministeriö
Rooli: Hankepäällikkö
1.3.2021 – 31.1.2023
Luhtasaari, Mia
Erityisasiantuntija
oikeusministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
1.2.2021 – 31.1.2023
Luhtasaari, Mia
Erityisasiantuntija
oikeusministeriö
Rooli: Vastuuhenkilö
1.2.2021 – 31.1.2023
Nousiainen, Katriina
Erityisasiantuntija
oikeusministeriö
Rooli: Puheenjohtaja
1.2.2021 – 31.1.2023
Rostén, Heidi
Viestintäasiantuntija
oikeusministeriö
Rooli: Asiantuntija
3.5.2021 – 31.1.2023