Uhripoliittinen toimenpideohjelma

OM084:00/2023 Kehittäminen

Laaditaan uhripoliittinen toimenpideohjelma, jonka tavoitteena on turvata uhrien tukipalveluiden rahoitus ja parantaa rikoksen uhrien asemaa rikosoikeudellisissa menettelyissä.

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero OM084:00/2023

Asianumerot VN/24181/2023

Asettaja oikeusministeriö

Toimikausi/aikataulu 8.1.2024 – 31.5.2026

Asettamispäivä

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 10 Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio

Alaluku 10.2 Suomalaista oikeusvaltiota ja demokratiaa vahvistetaan

Yhteyshenkilö
Venla Roth, Neuvotteleva virkamies
puh. +358 295 150 011
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Hankkeen tavoitteena on valmistella uhripoliittinen toimenpideohjelma, johon sisältyy ehdotus rikoksen uhrien yleisten ja erityisten tukipalveluiden rahoituksen turvaamisesta sekä rahoitusvastuiden edelleen selkeyttämisestä. Lisäksi ohjelman tulee sisältää ehdotus niistä toimintatavoista ja käytännöistä, joilla rikoksen uhrin asemaa voidaan parantaa rikosprosessissa.

Toimenpideohjelma laaditaan siten, että uhrien tukipalveluja ja niiden rahoitusta käsittelevä osuus on valmis vuoden 2024 loppuun mennessä. Tällöin julkaistaan kyseistä teemaa käsittelevä mietintö. Uhrin aseman parantamista rikosoikeudellisissa menettelyissä koskevien ehdotusten tulee olla valmiit 31.5.2026 mennessä, jolloin julkaistaan tätä kokonaisuutta koskeva mietintö.

Tiivistelmä

Laaditaan uhripoliittinen toimenpideohjelma, jonka tavoitteena on turvata uhrien tukipalveluiden rahoitus ja parantaa rikoksen uhrien asemaa rikosoikeudellisissa menettelyissä.

Lähtökohdat

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman 20.6.2023 Vahva ja välittävä Suomi mukaan laaditaan uhripoliittinen toimenpideohjelma, jonka tavoitteena on turvata rikoksen uhrien tukipalveluiden rahoitus ja parantaa uhrien asemaa rikosoikeudellisissa menettelyissä. Uhrien auttaminen ja tukeminen on yksi kriminaalipolitiikan tavoitteista.

Rikoksen uhrin kannalta tukipalvelut sekä rikoksen uhrin tarpeet huomioon ottava rikosprosessi ovat kriminaalipolitiikan keinovalikoimassa olennaisia keinoja rikoksesta aiheutuvien haittojen vähentämiseksi. Tukipalveluista saatava apu, tuki ja neuvonta helpottavat uhria selviytymään rikoksen jälkeen, valmistautumaan rikosprosessiin ja kohtaamaan menettelyyn liittyviä haasteita. Tuki edistää osaltaan myös rikosprosessin sujuvuutta ja rikosvastuun toteutumista. Myös muun muassa uhrin tiedontarpeisiin vastaaminen oikea-aikaisesti sekä uhrin fyysisestä turvallisuudesta huolehtiminen rikosprosessin aikana ovat keskeisiä elementtejä uhrin aseman parantamisessa.

Lisää aiheesta