Saija Launiainen: Monipuolisia töitä hallinnollisena avustajana
- Saija Launiainen
- Hallinnollisena avustajana oikeusministeriössä hallinto- ja ohjausosaston hallinnolliset tukitoiminnot -tiimissä.
- Valmistunut tradenomiksi vuonna 2021, suuntautumisaineena juridiikka.
- Työkokemusta nykyisistä tehtävistä yhteensä 4,5 vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Vastaan laajasti erilaisista hallinnollisista tehtävistä ja vastuullani olevien prosessien kehittämisestä. Tehtäviini kuuluu tällä hetkellä esimerkiksi rekrytointiprosessin tehtäviä, työhöntulon ja työstä lähdön tehtäviä, ministeriön toimitila-asioita ja niihin liittyvää suunnittelua, sisäistä viestintää sekä kulkuoikeushallintaa, erilaisista käyttöoikeuksista vastaamista sekä digitaalisuuden ja digiosaamisen edistämistehtäviä.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Tradenomiopintojen aikana valitsin suuntautumisopinnoiksi juridiikan. Vastaan tuli hakuilmoitus harjoittelupaikasta oikeusministeriössä, jonka sain ja jäin sille tielle. Koin jo harjoittelun aikana oikeusministeriön paikkana, jossa voisin kuvitella työskenteleväni pidempäänkin itseäni kiinnostavien teemojen äärellä ja onnekseni tämä toteutui. Olen ollut aktiivinen ja innokas kehittämään prosesseja ja ottamaan lisää vastuuta, joka on vienyt minua urallani toivomaani suuntaan.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Työpäiväni ja viikkoni ovat hyvin vaihtelevia, eikä tyypillistä päivää tai viikkoa ole. Viikot koostuvat erilaisista kokouksista ja palavereista, asioiden suunnittelusta, valmistelusta ja toteutuksesta sekä rutiinityötehtävistä. Teen eri päivinä eri työtehtäviä ja päiviä on suunniteltava etukäteen, mutta oltava myös valmiina reagoimaan yllättäviin ja muuttuviin tilanteisiin.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen noin 80 prosenttia ajastani etätöissä ja 20 prosenttia läsnätyössä toimistolla. Toimiston jaamme yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Työajoissa noudatan lähtökohtaisesti virka-aikaa, mutta työaikaliukumat antavat joustoa työaikoihin sekä työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Työssä vaaditaan ennen kaikkea yhteistyökykyä, priorisointitaitoja sekä ratkaisukeskeisyyttä. Tehtävien monipuolisuuden vuoksi vaaditaan, että langat pysyvät käsissä monissa eri kokonaisuuksissa samanaikaisesti ja on kyettävä nopeaan omaan päätöksentekoon. Työ vaatii itsensä johtamista, kehittämisotetta, joustamista sekä hyvää digityövälineiden tuntemusta ja tietoteknisiä valmiuksia.
Mikä on parasta ammatissasi?
Ammatissani on parasta sen monipuolisuus ja erilaiset vaihtuvat tehtävät. Ammatti ei rajoitu yhteen tehtävänalaan tai kokonaisuuteen, vaan moneen asiaan on mahdollista päästä mukaan. Ammatissa on mahdollisuus haastaa itseään sekä ainakin omassa tiimissämme myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, mistä tehtäväkokonaisuuksista on vastuussa. Parasta omassa työssäni ovat myös mahtavat kollegat.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Töitä on ajoittain paljon ja keskeneräisiä asioita kertyy. Keskeneräisyyden sietäminen onkin erittäin tärkeää. Joskus työn alla olevat asiat voivat jäädä kesken toisen kiireellisemmän tehtävän vuoksi. Tehtäväkenttä on laaja ja ajatukset on pystyttävä kääntämään nopeasti yhdestä asiasta täysin toiseen.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee hallinnollisen avustajan ammattia?
En edusta perinteisintä hallinnollisen avustajan tehtävänkuvaa, mutta sanoisin, että kannattaa suhtautua avoimesti ja uteliaasti kaikkeen eteen tulevaan ja rohkeasti tarttua vaativiltakin tuntuviin tehtäviin ja olla itse aktiivinen uusiin asioihin tarttumisessa.
Mukavuusalueen ulkopuolella oppii parhaiten. Tämä antaa myös mahdollisuuksia edetä uralla. Toisaalta, jos tykkää tehdä samaa rutiinityötä, niin sekin on mahdollista. Tässä ammatissa on mahdollisuus työskennellä omalla tavallaan, kunhan tehtävät hoituvat.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Toimeenpanevia tehtävänkuvia tullaan tarvitsemaan aina, vaikkakin digitalisaatio ja tekoäly tulevat jossain määrin korvaamaan joitain työtehtäviä tulevaisuudessa. Siksi oma aktiivisuus, itsensä haastaminen ja valmius kehittää itseään osaajana mahdollistavat tehtäväkentän laajentamisen.
Asiantuntijuutta tunnistetaan enemmän myös toimeenpanevalla tasolla ja vaatimukset sekä odotukset kasvavat. Tehtäviä ja vastuita yhdistellään ja jatkossa moniosaajien tarve korostuu.