Hyppää sisältöön
Media

Syyttäjälaitos yhdeksi virastoksi vuoden 2018 alusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 24.5.2016 13.00
Tiedote

Syyttäjälaitos organisoidaan yhdeksi virastoksi vuoden 2018 alusta lukien. Uudistus valmistellaan oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin tekemän linjauksen pohjalta ja asiaa koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle keväällä 2017

Uuteen syyttäjälaitokseen tulee keskushallintoyksikkö nykyisen Valtakunnansyyttäjänviraston tilalle sekä neljä alueellista yksikköä, jotka pääosin vastaavat syyttäjälaitoksen operatiivisesta toiminnasta.

- Syyttäjien työn tehostaminen ja työprosessien yhtenäistäminen valtakunnallisesti tulee mahdolliseksi uudistuksen myötä. Asioiden käsittelyajat lyhenevät ja voimavaroja voidaan ohjata vaativiin rikosasioihin, joiden määrä on lisääntynyt, sanoo ministeri Lindström.

Uudistus liittyy hallitusohjelmaan kirjattuihin julkisten palveluiden digitalisoimisen ja keskushallinnon uudistamisen tavoitteisiin. Organisaatiouudistus noudattaa oikeusministeriön hallinnonalalla, esimerkiksi ulosotossa, tehtyjä ratkaisuja.

Syyttäjälaitoksen henkilöstöä tai toimipaikkoja ei ole tarkoitus vähentää uudistuksen yhteydessä.

Nykyisin syyttäjälaitos on organisoitu kaksiportaisesti. Valtakunnansyyttäjänvirasto toimii keskushallintovirastona ja sille kuuluvat myös ylimmän syyttäjän tehtävät. Manner-Suomi jakaantuu nyt kymmeneen syyttäjänvirastoon, jotka käsittelevät alueensa rikosasiat ja viraston omat hallintoasiat. Ahvenanmaalla toimiva maakunnansyyttäjänvirasto säilyy uudistuksessa entisellään.

Henkilötyövuosien määrä syyttäjälaitoksessa oli viime vuonna 516.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Arto Järvinen, puh. 02951 60499,
osastopäällikkö Arto Kujala, puh. 02951 50408,
sähköpostit: [email protected]

Jari Lindström
Sivun alkuun