Hyppää sisältöön
Media

Ilmailualan työntekijöiden turvallisuusselvityksiin esitetään laajennusta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 6.2.2020 13.28
Tiedote

Ilmailun turvallisuutta pyritään parantamaan laajentamalla alalla tehtäviä turvallisuusselvityksiä. Tavoitteena on muun muassa ehkäistä järjestäytyneiden rikollisryhmien pääsy turvallisuuden kannalta merkityksellisiin tehtäviin.

Hallituksen esityksen mukaan lentoasemilla työskentelevistä henkilöistä voitaisiin tehdä perusmuotoinen turvallisuusselvitys, jossa käytettäisiin tiedustelutietoja. Tällä hetkellä näistä henkilöistä tehdään suppea turvallisuusselvitys. Tiedustelutietoja käytettäisiin näiden henkilöiden osalta myös niin sanotussa nuhteettomuusseurannassa.

Suppea turvallisuusselvitys laajennettaisiin uutena koskemaan myös niitä henkilöitä, jotka työskentelevät lentoasemille tavaroita ja tarvikkeita toimittavissa yrityksissä. Tällä hetkellä näistä henkilöistä ei tehdä turvallisuusselvityksiä. 

Turvallisuusselvityslakiin ja ilmailulakiin ehdotetuilla muutoksilla toteutetaan Euroopan komission antaman ilmailun turvaamista koskevan täytäntöönpanoasetuksen velvoitteet.

Tiedustelutiedoilla tarkoitetaan suojelupoliisin tiedustelutietoja ja poliisin järjestäytynyttä rikollisuutta koskevia tietoja.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Lisätiedot: lainsäädäntöneuvos Niklas Vainio, puh. 0295 150 041, [email protected]

Valtioneuvoston päätökset 

Sivun alkuun