Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Lapsenhuoltolain muutostarpeita pohditaan, sähköinen kuuleminen tulossa

26.1.2016 14.25
Uutinen

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lainsäädännön uudistaminen on tavoitteena pääministeri Sipilän hallituksen ohjelmassa. Oikeusministeriössä on valmistunut muistio, johon on koottu lain soveltamisessa ministeriön tietoon tulleita ongelmia sekä ehdotuksia lain uudistamistarpeiksi.

Muistio lähetetään aluksi lausuntokierrokselle viranomaisille ja asiantuntijoille. Kaikille avoin sähköinen kuuleminen käynnistyy helmi-maaliskuussa, jolloin hankkeesta voidaan käydä laajempaa keskustelua. Sähköisestä kuulemisesta tiedotetaan erikseen.

Muistioon kirjatut muutostarpeet koskevat muun muassa lapsen vuoroasumiseen sekä lasten ja vanhempien tapaamiseen liittyviä järjestelyjä. Esiin on tuotu tarve vahvistaa tapaamisoikeus myös esimerkiksi lapsen ja isovanhempien välille. Lainsäädännön muutostarvetta on nähty myös liittyen lapsen vieraannuttamiseen toisesta vanhemmasta. Esiin on tuotu lisäksi useita muita ongelmia, jotka koskevat mm. huoltoriitojen käsittelyä tuomioistuimessa.

Nyt toteutettavan lausuntokierroksen ja sähköisen kuulemisen jälkeen valmistellaan perusteellinen selvitys lain muutostarpeista. Hankkeen jatkovalmistelusta päätetään selvityksen valmistuttua.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Outi Kemppainen, puh. 02951 50260, sähköposti: [email protected] ja lainsäädäntöneuvos Laura Määttänen, puh. 02951 50332, sähköposti [email protected]

Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lainsäädännön uudistaminen

Sivun alkuun