Hyppää sisältöön
Media

Maksuvälinepetosdirektiivin edellyttämät lakimuutokset lausunnolle

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 1.2.2021 16.55
Tiedote

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa muutoksia rikoslakiin niin sanotun maksuvälinepetosdirektiivin täytäntöön panemiseksi.

EU-direktiivin tavoitteena on torjua maksuvälineiden käyttöön liittyviä petoksia ja turvata maksuvälineiden luotettavuus teknologian kehittyessä. Direktiivi korvaa maksuvälinepetoksia koskevan vuoden 2001 puitepäätöksen.

Oikeusministeriön asettama työryhmä arvioi mietinnössään, että Suomen lainsäädäntö vastaa suurelta osin direktiivin velvoitteita, mutta joitain muutoksia rikoslakiin ja maksuvälineitä koskevia erityissäännöksiä tarvitaan.

Rikoslain säännöksiä maksuvälinepetoksesta, törkeästä maksuvälinepetoksesta, makuvälinepetoksen valmistelusta, maksuvälineen määritelmästä ja oikeushenkilön rangaistusvastuusta ehdotetaan muutettavaksi. Lakiin ehdotetaan lisättäväksi uudet säännökset maksuvälinerikoksesta, törkeästä maksuvälinerikoksesta ja lievästä maksuvälinerikoksesta.

Lakiluonnos on lausunnolla 8.3. saakka. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan viimeistään 31. toukokuuta, jolloin direktiivi on viimeistään pantava täytäntöön.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Lena Andersson, p. 0295 150 244, [email protected]

Maksuvälinepetosdirektiivin täytäntöönpano http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-856-1

Lausuntopalvelu
 

Sivun alkuun