Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Minister Henriksson: EU:s justitieministrar tar tag i kampen mot hatprat

Justitieministeriet
23.1.2020 14.15
Pressmeddelande

EU:s justitieministrar möttes idag i Zagreb i Kroatien. Justitieminister Anna-Maja Henriksson deltog i mötet och förde Finlands talan.

- Det känns jättebra att se att Finlands ordförandeskap i EU burit frukt. Frågan om brottsoffrens ställning och rättsstatsprincipen fortsätter att hållas högt på den gemensamma EU-agendan. Brottsoffer behöver bättre skydd och här är samarbetet mellan våra alla EU-länder oerhört viktigt, säger minister Henriksson.

Henriksson framhåller att EU-länderna måste kunna lita på varandras system. Det handlar om att fördjupa förtroendet mellan medlemsländerna, så att medborgarna ser att samarbetet bär frukt i praktiken.

- Jag är också oerhört glad över att frågan om hur vi kan motverka hatprat på nätet och hitta ännu bättre gemensamma lösningar engagerar väldigt många av EU:s justitieministrar. Det finns en klar vilja att jobba vidare tillsammans, säger Henriksson.

- Hatprat är inte okej, det är som ett virus som sprider sig, och det behöver motarbetas på bred front.

Justitieminister Henriksson träffade också sin tyska kollega Christine Lambrecht under ett gemensamt frukostmöte. Även där var hatprat var ett av ministrarnas samtalsämnen.

Mer information:

Otto Andersson, specialmedarbetare, tfn 050 572 3982, [email protected]

Niklas Mannfolk, specialmedarbetare, tfn 050 306 3990, [email protected]

Sivun alkuun