Ministeri Henriksson: Seksuaalirikosten torjunnassa on rikosoikeudellisten keinojen lisäksi tärkeä vaikuttaa myös asenteisiin
Puhutaan suostumuksesta! -juhlaseminaarissa puhunut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson pitää uutta seksuaalirikoslainsäädäntöä erittäin tärkeänä.
Heinäkuussa vahvistetulla rikoslain seksuaalirikosäännösten uudistuksella halutaan vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Keskeistä uudistuksessa on raiskauksen määritelmän muuttuminen suostumusperusteiseksi.
- Seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu jokaiselle. Se on yksi keskeisistä perusoikeuksista, jonka turvaamiseen olemme sitoutuneet. Tästä ei voi tinkiä senttiäkään, ei milloinkaan eikä missään olosuhteissa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painotti puheessaan.
Uusi lainsäädäntö tulee voimaan ensi vuoden alussa, 1. tammikuuta 2023. Niin viranomaisilla kuin kansalaisillakin on aikaa valmistautua uuden lainsäädännön vaatimuksiin. Ruotsissa vastaava lainsäädäntöuudistus kasvatti muutamassa vuodessa langettavien tuomioiden määrää jopa 75 prosenttia.
- On tärkeää huolehtia rikosprosessiketjun viranomaisten, poliisien, syyttäjien ja tuomareiden riittävästä lisäkouluttamisesta ja resursoinnista. Näin varmistetaan, että uutta lainsäädäntöä sovelletaan tarkoituksenmukaisesti ja rikosprosessit etenevät mahdollisimman joutuisasti. Tuomioiden määrän kasvu Ruotsissa on yksi osoitus siitä, että uudistuksella tulee olemaan toivottu vaikutus, Henriksson totesi.
Uhrin oikeussuoja paranee uudistuksen myötä merkittävästi ja samalla rikoksiin syyllistyneet joutuvat aiempaa voimakkaammin vastuuseen. Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia ankaroitetaan tuntuvasti.
Ministeri Henriksson muistutti samalla, että rikosoikeudellisten keinojen tulee olla aina viimesijaisia eikä uuden rikoslain säätäminen ratkaise kaikkia ongelmia.
- Rikoksia on ehkäistävä myös muilla keinoilla. Meidän tulee ryhtyä toimenpiteisiin, jotta erityisesti lasten ja nuorten seksuaalivalistus ja -kasvatus on tehokasta ja ajantasaista. Mallia voisi ottaa Ruotsista, missä opintosuunnitelmaan sisältyy kokonaisuus seksuaalisuudesta, suostumuksesta ja suhteista. Tämä on yksi tehokkaimmista keinoista, jolla voimme vaikuttaa asenteisiin ja ymmärrykseen siitä, mikä on seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja henkilökohtaisen koskemattomuuden merkitys ja missä menevät niiden rajat, Henriksson sanoi.
Lisätiedot:
ministerin erityisavustaja Oscar Byman, p. 0295 161 176, [email protected]