Hyppää sisältöön
Media

Ministerit ja saamelaiskäräjien puheenjohtajat: vihapuhetta vastaan on kamppailtava

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 5.2.2021 12.09
Tiedote

Norjan, Ruotsin ja Suomen saamelaisasioista vastaavat ministerit ja saamelaiskäräjien puheenjohtajat korostavat yhteisessä julkilausumassaan, että on tärkeää kamppailla saamelaisiin kohdistuvaa uhkailua ja vihaa vastaan.

Ruotsin korkeimman oikeuden 23.1.2020 julistaman Girjasin saamelaisyhteisöä koskeneen tuomion jälkeen koko Saamenmaan alueella on esiintynyt uhkailua, vihaa ja jopa väkivaltaa. Pohjois-Norjassa on ollut useita tapauksia, joissa on vakavasti kiihotettu saamelaisia vastaan. Suomessa vihapuhetta saamelaisia vastaan esiintyy erityisesti sosiaalisessa mediassa.


- Demokraattisissa yhteiskunnissamme on oltava tilaa keskustelulle ja erilaisille mielipiteille. Sananvapaus on demokraattisen oikeusvaltion kivijalka. Mutta sananvapaus ei tarkoita vapautta harjoittaa vihapuhetta eikä vapautta kiihottaa eri kansanryhmiä vastaan, julkilausumassa todetaan.


Julkilausuman ovat laatineet alue- ja digitalisaatioministeri Linda Hofstad Helleland Norjasta, kulttuuri- ja demokratiaministeri Amanda Lind Ruotsista, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson Suomesta, Norjan saamelaiskäräjien puheenjohtaja Aili Keskitalo, Ruotsin saamelaiskäräjien puheenjohtaja Per-Olof Nutti ja Suomen saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso.

Julkilausuma (pdf)

Lisätietoja:
saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso p. 040 687 3394 / 010 839 3101, tuomas.juuso(at)samediggi.fi

ministeri Henrikssonin erityisavustaja Niklas Mannfolk, p. 050 306 3990, [email protected]

Sivun alkuun