Hoppa till innehåll
Media

Ministrarna och sametingens ordförande: Det är viktigt att motarbeta hatretorik

justitieministeriet
Utgivningsdatum 5.2.2021 12.09
Pressmeddelande

I sin gemensamma debattartikel betonar Norges, Sveriges och Finlands ministrar med ansvar för samefrågor och sametingens ordförande vikten av att bekämpa hot och hat riktat mot samer.

Efter att Sveriges högsta domstol den 23 januari 2020 meddelade sin dom i Girjasmålet har det förekommit hot, hat och till och med våld i Sápmi. I Nord-Norge har det förekommit flera allvarliga fall av hets mot samer. I Finland förekommer hatretorik mot samer speciellt i sociala medier.


- Våra demokratier ska ha utrymme för olika åsikter och debatter. Yttrandefriheten är en grundpelare i en demokratisk rättsstat men innebär inte att det ska vara fritt att hota och uttrycka hat mot sina medmänniskor, konstateras det i artikeln.


Debattartikeln har utarbetats av distrikts- och digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland från Norge, kultur- och demokratiminister Amanda Lind från Sverige, justitieminister Anna-Maja Henriksson från Finland, Norges sametingspresident Aili Keskitalo, styrelseordförande för sametinget i Sverige Per-Olof Nutti och sametingets ordförande i Finland Tuomas Aslak Juuso.

Debattartikeln (pdf)

Ytterligare information:
Tuomas Aslak Juuso, sametingets ordförande, tfn 040 687 3394 / 010 839 3101
Niklas Mannfolk, specialmedarbetare, tfn 050 306 3990, [email protected]

Tillbaka till toppen