Hyppää sisältöön
Media

Oikeusministeriö käy tarkkaan läpi lausunnot seksuaalirikoslain uudistamisesta – lasten parempi suojaaminen on yksi uudistuksen keskeisistä tavoitteista

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.10.2020 16.02
Tiedote

Oikeusministeriön asettama työryhmä antoi heinäkuussa ehdotuksen seksuaalirikoslain uudistamisesta. Asiasta käydyn runsaan keskustelun vuoksi oikeusministeriö haluaa täsmentää julkisuudessa olleita tietoja työryhmän ehdotuksista, jotka koskevat rangaistuksia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Ehdotetut muutokset koventavat seksuaalirikoksista annettavia rangaistuksia. Erityisesti sukupuoliyhteydestä lapsen kanssa rangaistaisiin huomattavasti nykyistä ankarammin. 

Lain nykyinen 16 vuoden yleinen suojaikäraja säilyisi.

Lakiin tulisi uusi rikosnimike: lapsenraiskaus. Tätä sovellettaisiin alle 16-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvaan sukupuoliyhteyteen. Lapsenraiskauksesta rangaistaisiin ankarammin kuin raiskauksesta. Uudistus vahvistaisi lasten koskemattomuuden suojaa. 

Rangaistus lapsenraiskauksesta on ehdotuksen mukaan 2–10 vuotta vankeutta. Vankeustuomio olisi lähtökohtaisesti ehdoton. Vähimmäisrangaistus teosta nousisi kahteen vuoteen nykyisestä yhdestä vuodesta. 

Teon tuomitseminen lapsenraiskauksena ei vaatisi lisänäyttöä pakottamisesta.

Rikoslakiin tulisi myös kokonaan uusi 12 vuoden ikäraja, mutta kaikkien alle 16-vuotiaiden suojaa vahvistettaisiin nykyisestä.

Sukupuoliyhteys alle 12-vuotiaan lapsen kanssa olisi aina lapsenraiskaus. Lapsen vapaaehtoisuutta ei nuorten lasten kohdalla arvioitaisi. Tämä vahvistaisi merkittävästi 0–11 vuotiaiden lasten suojaa. 

Sukupuoliyhteys 12–15-vuotiaan lapsen kanssa olisi aina rangaistavaa, kun tekijä on lasta vanhempi. Poikkeus tähän olisivat nuorten keskinäiset vapaaehtoiset seksuaaliset teot. 

Kyse on aina lapsenraiskauksesta, jos vanhempi henkilö on aktiivinen ja saa lapsen sukupuoliyhteyteen kehottamalla, houkuttelemalla tai taivuttelemalla. Teko olisi lapsenraiskaus aina myös silloin, kun lapsen pelkotilaa, päihtymystä, kehitysvammaisuutta tai muuta heikkoudentilaa hyväksikäytetään tai kun tekijä on lapsen vanhempi.

Työryhmän ehdotus on ollut laajalla lausuntokierroksella. Lausuntopalautteeseen perehdytään erityisen huolellisesti, ja se otetaan huomioon hankkeen jatkovalmistelussa. Lakiesitys eduskunnalle voidaan antaa vuonna 2021.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Sami Kiriakos, puh. 0295 150 054, [email protected]
 

Sivun alkuun