Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Panttikirjat vain sähköisinä kesäkuusta 2017 alkaen

Oikeusministeriö
3.6.2016 11.34
Tiedote

Sähköisten panttikirjojen käyttöönottoa edistetään. Kesäkuusta 2017 alkaen uusista kiinnityksistä annetaan panttikirjoja vain sähköisessä muodossa ja kiinnityksiä muutettaessa vanhat kirjalliset panttikirjat muunnetaan sähköisiksi. Sähköisiä panttikirjoja ei enää muuteta hakemuksesta kirjalliseen muotoon.

Vanhoja kirjallisia panttikirjoja ei voi enää siirtymäkauden jälkeen, vuodesta 2020 alkaen, käyttää uuden luoton vakuutena. Luottoa haettaessa on haettava joko uusia kiinnityksiä, joista annetaan sähköiset panttikirjat, tai vanhojen kirjallisten panttikirjojen muuntamista sähköisiksi.

Kiinteistönomistajan, jolla on vanhoja kirjallisia panttikirjoja luoton vakuutena esimerkiksi pankissa, ei tarvitse ryhtyä erityisiin toimiin lainmuutoksen takia, ellei hän halua käyttää panttikirjoja uuden luoton vakuutena. Luotonantajat voivat kuitenkin hakea hallussaan olevien vanhojen panttikirjojen massamuuntamista sähköisiksi nykyistä helpommalla menettelyllä.

Maakaaren muutokset tehostavat kiinteistövakuuksien hallinnointia, kun kirjallisten panttikirjojen käsittelemisen sijasta siirrytään sähköisiin toimintatapoihin. Tästä tulee hyötyjä sekä luotonantajille että näiden asiakkaille. Muutokset tehostavat myös kirjaamisviranomaisen toimintaa.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Pekka Pulkkinen, puh. 02951 50224,
sähköposti: [email protected]

Jari Lindström
Sivun alkuun