Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Hallitus esittää rikosuhrimaksun käyttöönottoa

Oikeusministeriö
4.12.2014 13.40
Tiedote -

Hallitus on tänään 4.12. antanut eduskunnalle esityksen rikosuhrimaksua koskevaksi uudeksi laiksi. Rikoksentekijöiltä perittävän maksun tarkoituksena olisi kasvattaa rikoksen uhrien tukipalveluihin kanavoitavaa valtion rahoitusta.

Esityksen mukaan rikosuhrimaksun maksamiseen olisi velvollinen täysi-ikäisenä rikoksen tehnyt henkilö, joka tuomitaan rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta. Maksun suuruus olisi 40 euroa, jos säädetty maksimirangaistus on enintään kuusi kuukautta vankeutta, ja 80 euroa, jos säädetty maksimirangaistus on yli kuusi kuukautta vankeutta. Oikeushenkilöille määrättävä rikosuhrimaksu olisi 800 euroa.

Maksu määrättäisiin rikosasian käsittelyn yhteydessä muun seuraamuksen ohella. Tuomioistuimen tai sakon määräämiseen oikeutetun virkamiehen, joka tavallisimmin on syyttäjä tai poliisi, tulisi määrätä rikosuhrimaksu riippumatta siitä, mihin seuraamukseen tosiasiallisesti päädytään. Käytännössä suurin osa tapauksista, joissa maksu määrättäisiin, liittyisi liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Esityksessä arvioidaan, että rikosuhrimaksulla kerätyistä varoista jäisi noin 4,5 miljoonaa euroa jaettavaksi uhrien tukipalveluiden tuottamiseen vuosittain, kun maksujen periminen ja hallinnolliset kulut otetaan huomioon.

Esityksen taustalla ovat vuonna 2012 hyväksytyn EU:n ns. rikosuhridirektiivin sisältämät velvoitteet rikoksen uhreille tarjottavien tukipalveluiden vähimmäistasosta.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Mervi Sarimo, puh. 02951 50570, sähköposti: [email protected]

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun