Tutkimus: Poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen ja Ulosottolaitoksen palveluohjaustehtävä koetaan tärkeäksi, mutta se kaipaa selkeytystä
Tuore tutkimus osoittaa, että poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen ja Ulosottolaitoksen viranomaiset kokevat mielekkääksi asiakkaiden ohjaamisen heidän tarpeitansa vastaaviin palveluihin. Ohjaamista edistävät selkeät ja yksinkertaiset toimintamallit, palvelujen hyvä tuntemus ja palvelun tarjoajien kanssa sovitut yhteistyökäytänteet.
Viranomaiset tunnistivat myös erilaisia osaamisen puutteita sekä tarpeita parantaa toimintatapoja ja resursseja. Kehitettävää tunnistettiin esimerkiksi yhteistyössä eri viranomaisten välillä sekä ohjaavan organisaation ja palveluntuottajien välillä. Myös asiakkaat tunnistivat palveluohjauksessa samankaltaisia haasteita kuin viranomaiset. Näitä olivat esimerkiksi resurssin vähyys ja palveluiden aluekohtaiset erot, jotka vaikeuttavat palveluihin pääsyä ja palvelujen tuntemista. Myös yhteistyössä mukana olevien viranomaisten ja palveluntuottajien asenteissa, motivaatiossa ja keskinäisessä kommunikaatiossa tunnistettiin ongelmia.
Tutkimuksen toteutti Kuntoutussäätiö yhteistyössä Rikosuhripäivystyksen kanssa osana valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoimintaa. Tutkimuksen tavoitteena oli luoda kuva palveluohjauksen tilanteesta poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen ja Ulosottolaitoksen organisaatioissa, tuottaa kehittämisehdotuksia ja selvittää asiakkaiden kokemuksia palveluohjauksesta. Aineistoina olivat tutkittavien organisaatioiden viranomaisille ja asiakkaille tehdyt kyselyt, viranomaisten, asiakkaiden ja kokemusasiantuntijoiden haastattelut sekä asiantuntijoiden tulevaisuustyöpajassa tuotetut materiaalit. Lisäksi tutkimuksen tukena käytettiin julkaistuja tilastotietoja sekä dokumentteja.
Kehittämiskohteina toiminnan selkeys, palveluverkoston tunteminen ja yhteistyö
Tutkimustulosten mukaan poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen ja Ulosottolaitoksen tulee kirkastaa asiakkaiden palvelunohjausta organisaatioiden sisällä sekä monipuolistaa ja kohdentaa palveluohjausta asiakkaille sopiviksi. Organisaatioiden tulee tarjota viranomaisille palveluohjauksen lisäperehdytystä, koulutusta ja ohjeistusta. Viranomaisyhteistyötä ja yhteistyötä palveluntuottajien kanssa tulee selkeyttää ja kehittää käytäntöjä. Organisaatioiden tulee varmistaa palveluohjauksen resurssit, jotta palveluohjaus toteutuu yhdenvertaisesti.
Lisätietoja: Hankkeen vastuututkija, toimitusjohtaja, dosentti Riikka Shemeikka, Kuntoutussäätiö, p. 044 7813102, [email protected] ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, neuvotteleva virkamies Minna Piispa, oikeusministeriö, p. 02951 50223 [email protected]
Julkaisu on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2023 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjassa julkaistujen raporttien sisällöstä vastaavat tiedon tuottajat, eikä sisältö välttämättä edusta valtioneuvoston näkemystä. Lisätietoja: https://tietokayttoon.fi.
Policy Brief: Poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen ja Ulosottolaitoksen asiakkaiden ohjaaminen palveluihin