Hyppää sisältöön
Media

Pakolaisvakoilun rangaistavaksi säätämisestä arviomuistio

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 17.12.2013 9.55 | Julkaistu suomeksi 3.12.2014 klo 7.00
Tiedote -

Oikeusministeriössä on valmistunut arviomuistio niin sanotun pakolaisvakoilun säätämisestä rangaistavaksi. Selvitys laadittiin, koska useat järjestöt ja Suojelupoliisi ovat tehneet aloitteita asiassa.

 

Pakolaisvakoilulla tarkoitetaan vierasta valtiota hyödyttävää tietojen hankintaa henkilöstä siten, että tiedustelun kohde tai hänen läheisensä joutuvat vieraan valtion vainon tai painostuksen kohteeksi. Vakoilu kohdistuu yleensä henkilöihin, jotka ovat muuttaneet kotimaastaan jouduttuaan siellä syrjinnän tai väkivallan kohteeksi esimerkiksi mielipiteidensä tai kansallisen alkuperänsä vuoksi.

Toiminta voi jo nykyään täyttää rangaistavaksi säädetyn teon tunnusmerkit, jos siinä on kyse esimerkiksi salakatselusta tai salakuuntelusta, laittomasta uhkauksesta, pakottamisesta tai vainoamisesta. Rikoslaissa on myös säädetty rangaistavaksi poliittisten toimintavapauksien loukkaaminen.

Muistiossa arvioidaan, että nykyiset rikoslain säännökset eivät kuitenkaan kaikilta osin sovellu pakolaisvakoiluksi katsottavaan toimintaan. Tämä koskee erityisesti toiminnan varhaisvaihetta, kun henkilöstä vasta kerätään tietoja toisen valtion hyväksi.

Ruotsissa ja Norjassa pakolaisvakoiluksi katsottava toiminta on säädetty rangaistavaksi.

Muistiosta pyydetään lausuntoja 31.1.2014 mennessä. Mahdollisen lainvalmistelun aloittamisesta päätetään lausuntokierroksen jälkeen.

Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Lena Andersson, puh. 02951 50244,
sähköposti: [email protected]

Arviomuistio niin sanotun pakolaisvakoilun säätämisestä rangaistavaksi löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.oikeusministerio.fi

Sivun alkuun