Hyppää sisältöön
Media

Lähestymiskiellon suoja laajenee EU:ssa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.12.2012 11.20
Tiedote -

EU:n oikeus- ja sisäasioiden neuvosto pääsi tänään kokouksessaan Brysselissä sopuun asetusehdotuksesta, joka laajentaa lähestymiskiellon suojaa EU:ssa. Asetus täydentää viime vuonna hyväksyttyä direktiiviä rikosoikeudellisesta suojelumääräyksestä. Kokonaisuudella pyritään siihen, että lähestymiskiellolla yhdessä EU-maassa suojattu henkilö voisi saada suojaa myös siirtyessään toiseen jäsenvaltioon.

Rikosoikeudellinen suojelumääräysdirektiivi ei kattanut kaikkia jäsenvaltioissa annettuja suojelutoimenpiteitä. Esimerkiksi suomalaisista lähestymiskielloista huomattava osa jäi sen soveltamisalan ulkopuolelle, sillä Suomessa lähestymiskielto voidaan määrätä ennaltaehkäisevästi ilman, että on tapahtunut rikosta. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi häirinnästä.

- Uusi asetus on tärkeä askel kohti kattavaa järjestelmää, jonka avulla yhdessä maassa annettu suojelumääräys antaa rikoksen uhrille tai väkivaltaa pelkäävälle suojaa myös toisessa EU-maassa, sanoo Suomea kokouksessa edustanut oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

- Olen hyvin tyytyväinen siihen, että EU:ssa on ryhdytty laaja-alaisesti toimenpiteisiin rikoksen uhrin aseman parantamiseksi. Kaksi kuukautta sitten hyväksyttiin lopullisesti myös minimistandardit rikoksen uhrien oikeuksista EU:ssa, ministeri totesi.

Asetuksen lopullinen hyväksyntä edellyttää vielä neuvotteluja Euroopan parlamentin kanssa.

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Robin Harms, puh. 02951 50176
erityisasiantuntija Jussi Karttunen, puh. 02951 50444

Lisätietoa lokakuussa hyväksytystä rikosuhridirektiivistä (komission tiedote)

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun