Hyppää sisältöön
Media

Maksukyvyttömyysmenettelyjä ollaan yhdenmukaistamassa EU:ssa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2023 13.48
Tiedote

EU:ssa halutaan yhdenmukaistaa jäsenvaltioiden maksukyvyttömyysmenettelyjä. Tavoitteena on edistää rahoitusmarkkinoiden toimivuutta, pääoman vapaata liikkuvuutta, rajat ylittäviä sijoituksia ja yritysten tasavertaisia toiminta- ja kilpailuedellytyksiä. Valtioneuvosto antoi tänään eduskunnalle kirjelmän Euroopan komission ehdotuksesta uudeksi maksukyvyttömyysdirektiiviksi.

Komission ehdotuksella yhdenmukaistettaisiin erityisesti takaisinsaantia, pesänhoitajan tiedonsaantia, niin kutsuttuja pre pack -järjestelyitä, johdon velvollisuuksia yrityksen maksukyvyttömyystilanteessa, mikroyritysten purkumenettelyjä ja velkojatoimikuntia koskevaa lainsäädäntöä.

Valtioneuvosto tukee komission ehdotuksen tavoitteita ja pitää tärkeänä sitä, että kaikissa jäsenvaltioissa maksukyvyttömyysmenettelyt toimivat tehokkaasti. Ongelmallisena valtioneuvosto pitää kuitenkin sitä, että ehdotus saattaisi heikentää tehokkaimpia maksukyvyttömyysmenettelyjä ja on monelta osin tarpeettoman yksityiskohtainen. Erityisesti mikroyritysten maksukyvyttömyysmenettelyä ja yritysten johdon velvollisuuksia koskevat ehdotukset eivät sovi Suomen lainsäädäntöön.

Suomi pyrkii tulevissa neuvotteluissa siihen, että direktiivi olisi yhteensovitettavissa kansallisen järjestelmämme kanssa eikä heikentäisi sen toimivuutta.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Katri Törnroth, p. 0295 150 084, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset

Sivun alkuun