Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Lindström: Sananvapaus sisältää myös vastuun

Oikeusministeriö
22.9.2016 11.00
Tiedote
- Meillä jokaisella on velvollisuus edistää rakentavaa yhteiskunnallista ilmapiiriä. Syrjäytyminen ja syrjintä voivat edesauttaa yhteiskunnasta sivuun jäämistä, ääritapauksissa jopa radikalisoitumista. Ensin on ajatus, sitten ovat sanat ja sitten teot. On hyvä muistaa sananvapauden käyttämisen vastuu, oikeus- ja työministeri Jari Lindström totesi puhuessaan Sananvapauden haasteet tänään ?juhlaseminaarissa Helsingissä.

Lindström korosti, että ihmisarvoisen keskustelukulttuurin pohja on toisen kunnioittamisessa. Hän toi puheessaan esille myös ääriliikkeet.

- Jo nykyinen lainsäädäntö antaa mahdollisuuksia puuttua ääriliikkeiden toimintaan. On kuitenkin selvää, että pelkästään lainsäädännölliset keinot eivät sellaisenaan riitä, vaan olennaista on myös, että yhteiskunnallinen ilmapiiri ei tarjoa kasvualustaa ääriliikkeille. Merkitystä tässä on myös esimerkiksi eriarvoistumisen ja syrjäytymisen vastaisella työllä, Lindström sanoi.

Lindströmin mukaan julkisuusperiaate ja julkisuuslaki turvaavat osaltaan sananvapautta.

- Perustuslaissa sananvapaus ja julkisuus ovat samassa pykälässä. Julkisuus luo edellytyksiä sananvapauden käyttämiselle ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumiselle.

Oikeusministeriö valmistelee demokratiapoliittista toimintaohjelmaa ja perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa. Tavoitteena on edistää kansalaisten perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista ja yhdenvertaista osallistumista.

- Hankkeissa tarkastellaan esimerkiksi yhdenvertaisuutta, hyvää keskusteluilmapiiriä sekä demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta. Näiden teemojen pitäminen esillä edistää sananvapauden toteutumista, ministeri Lindström painotti.

Lisätietoja:
erityisavustaja Arto Järvinen, puh.02951 60499, sähköposti muotoa [email protected]

Jari Lindström
Sivun alkuun