Hyppää sisältöön
Media

Sähköisen äänestyksen kokeilusta myönteistä palautetta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 28.10.2008 11.33
Tiedote -

Vuoden 2008 kunnallisvaalien sähköisen äänestyksen kokeilussa annettiin yhteensä 12 234 sähköistä ääntä. Niistä 2 165 annettiin Karkkilassa, 2 982 Kauniaisissa ja 7 087 Vihdissä. Yhteensä ääniä annettiin Karkkilassa 4 251, Kauniaisissa 4 843 ja Vihdissä 11 979.

Äänestäjiltä tähän mennessä kokeilusta saatu palaute on ollut pääosin myönteistä. Järjestelmän jälkitarkastuksessa on kuitenkin käynyt ilmi, että osalla sähköisesti äänestäneistä on todennäköisesti ollut vaikeuksia järjestelmän käyttämisessä.

Äänioikeusrekisteriin on kirjautunut yhteensä 232 sellaista tapausta, joissa sähköinen äänestys oli aloitettu, mutta sitten jostain syystä keskeytynyt niin, että äänestäjä ei käyttänyt äänioikeuttaan. Äänestys ei näissä tapauksissa kirjautunut sähköiseen vaaliuurnaan ja ääni on jäänyt siten antamatta. Kyseiset äänestäjät eivät myöskään ole siirtyneet lippuäänestykseen. Tapauksista 122 on ollut Vihdissä, 61 Kauniaisissa ja 49 Karkkilassa.

Annettujen ohjeiden mukaan äänestäjän tuli hyväksyä äänestyksensä painamalla OK-painiketta. Vasta tämän jälkeen äänestäjän tuli poistaa sähköinen äänestyskortti kortinlukijasta ja viedä se vaalivirkailijalle. Edellä mainituissa tapauksissa äänestäjät olivat jättäneet ohjeiden mukaisen hyväksymisen tekemättä.

Sähköisessä äänestysjärjestelmässä on haluttu säilyttää äänestäjän mahdollisuus keskeyttää äänestys esimerkiksi lippuäänestyksen käyttöön siirtymiseksi. Sen paremmin järjestelmän testauksissa kuin sen auditoinnissakaan ei tullut esille, että äänestyksen voisi keskeyttää erehdyksessä, kuten nyt ilmenneissä tapauksissa.

Oikeusministeriö arvioi sähköisen äänestyksen kokeilusta saadut kokemukset. Tällöin yhtenä kysymyksenä selvitetään mahdollisuuksia kehittää järjestelmää siten, että äänestäjä saa äänestäessään tiedon äänestyksen mahdollisesta keskeytymisestä tai esimerkiksi tositteen äänestyksen onnistumisesta.

Lisätietoja:
vaalijohtaja Arto Jääskeläinen, puh. (09) 1606 7572
neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen, puh. (09) 1606 7620
ylitarkastaja Jukka Leino, puh. 010 36 64611

Tuija Brax
Sivun alkuun