Hyppää sisältöön
Media

Vuoden 2024 alusta voimaan tulevia muutoksia oikeusministeriön hallinnonalalla

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2023 14.58
Tiedote

Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan lakimuutoksia 1. tammikuuta 2024 alkaen.

Avoimuusrekisteri lisää lobbauksen läpinäkyvyyttä

Uusi avoimuusrekisterilaki velvoittaa ensi vuoden alusta alkaen lobbaajia ilmoittamaan eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvasta lobbauksesta avoimuusrekisteriin. Valtiontalouden tarkastusvirasto toimii avoimuusrekisterinpitäjänä ja valvoo ilmoitusvelvollisuutta. Lisätietoa löydät osoitteesta avoimuusrekisteri.fi.

Tiedote 16.6.2022 

Ulosoton suojaosuuden korotus jatkuu toistaiseksi

Ulosoton suojaosuuden korotusta jatketaan toistaiseksi. Ulosottolainsäädännössä on ollut vuoden 2023 ajan voimassa määräaikainen kokeilu, jossa velallisen suojaosuus korotettiin takuueläkkeen tasolle. Nyt tehdyllä lainmuutoksella suojaosuus säädetään laissa vuoden 2023 tasolle ja siihen tehdään vuosittain indeksitarkistus oikeusministeriön asetuksella. 

Ulosmittauksen laskentasääntöjä ollaan uudistamassa täysin tällä hallituskaudella. Valmistelun yhteydessä arvioidaan uudelleen suojaosuuden tasoa ja oikeudenmukaista ulosmittauksen määrää kaikissa tuloluokissa.

Tiedote 8.12.2023 

Tietosuojalainsäädännön muutoksia voimaan

Tietosuojavaltuutetulle asiansa käsiteltäväksi saattaneella henkilöllä on oikeus valittaa hallinto-oikeuteen, jos tietosuojavaltuutettu ei ole vähintään ilmoittanut arviota henkilön asiaa koskevan päätöksen antamisajankohdasta kolmen kuukauden kuluessa. Muutos koskee vuoden alusta lukien vireille tulevia uusia asioita.

Lainsäädäntöä on myös täsmennetty siten, että yksityishenkilöä ei saa tunnistaa yksinomaan henkilötunnuksella tai henkilötunnuksen ja rekisteröidyn nimen yhdistelmällä. 

Tiedote 12.10.2023

Sivun alkuun