Ansökan om CERV-finansiering
Öppna och kommande utlysningar
Aktuella och kommande utlysningar av finansiering inom ramen för CERV-programmet finns indelade enligt tema på listan nedan.
Du hittar mer information om varje utlysning, såsom utlysningens mål, ansökningstid, målgrupp och budget, genom att klicka på utlysningens namn i listan.
Unionens värden
CERV-2024-CITIZENS-VALUES
Syftet med utlysningen är att skydda, främja och öka medvetenheten om de grundläggande rättigheterna och EU:s värderingar. Målen ska uppnås genom att stödja och stärka lokala, regionala och nationella civilsamhällesorganisationer. Eftersom det är fråga om en så kallad förmedlarutlysning är målet att finansiera sådana aktörer inom det civila samhället som kan bevilja vidare EU-finansiering för att främja arbetet hos aktörer på den lokala nivån och deras färdigheter. Beloppet av det understöd som söks ska vara 2,5–6 miljoner euro.
Prioriteringsområden i ansökan är att
- att stärka civilsamhällesorganisationers resiliens och färdigheter,
- stöd till och ökad medvetenhet om civilsamhällesorganisationernas arbete för att främja grundläggande rättigheter och demokrati och
- främja dialog, öppenhet och god förvaltning också i situationer där civilsamhällets handlingsutrymme har minskat.
Den finansiering som genomförs med finansieringen antas inkludera åtminstone vidare beviljande av finansiering, men även stärkande av färdigheterna och verksamhetens kontinuitet hos de aktörer som finansieras, utbildningar om den EU-lagstiftning som gäller grundläggande rättigheter och värderingar och stärkande av rättsstatsprincipen.
Tidsplanen för ansökan: den 26 oktober 2023 – den 7 mars 2024 kl. 18.00
Den totala budgeten för ansökan: 74,5 miljoner euro
Målgrupper för ansökan: Den förmedlande sökanden/sökandena ska vara icke-vinstdrivande och oberoende civilsamhällesorganisationer som är verksamma i ett EU-land och sökanden (eller åtminstone en av partnerna) ska ha minst 3 års erfarenhet av att stärka civilsamhällesorganisationers kapacitet samt verifierad erfarenhet av finansiering av civilsamhällesorganisationer.
Mer information om ansökan ges ut på Europeiska kommissionens webbplats. Mer information om informationssessions om ansökan på CERVs evenemangskalender.
- CERV-kontaktpunktens informationssession om ansökning fredag den 24 november kl. 10–12
- Europeiska genomförandeorganet för utbildning och kulturs (EACEA) informationssession om ansökning torsdag den 7 december kl. 15.00–17.30.
Exempel på projekt som finansierades under den förra finansieringsomgången finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan).
CERV-2024-CHAR-LITI
Uppgifterna nedan kompletteras och uppdateras när den officiella utlysningen publiceras.
Syftet med ansökningsomgången är att stärka kunskaper och färdigheter som gäller EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna samt att öka medvetenheten om stadgan om de grundläggande rättigheterna. Med projekten kan man utveckla färdigheter och öka medvetenheten om EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna på allmän nivå eller de kan fokusera på ett eller flera av följande prioriteringsområden:
- Kännedomen om de rättigheter som tryggas i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna,
- främjande av civilsamhällets rättigheter och stöd för civilsamhällets aktörer,
- utveckling av färdigheter att försvara människors rättigheter, inklusive strategiska rättegångar,
- bekämpning av hatbrott och hatretorik och
- skydd av visselblåsare (whistleblowers) som rapporterar om oegentligheter.
För olika prioriteringsområden har det definierats olika möjliga åtgärder som kan täckas med finansieringen.
Kännedomen om de rättigheter som tryggas i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna kan ökas genom att öka civilsamhällets medvetenhet och färdigheter, öka samarbetet mellan myndigheter och civilsamhällets aktörer, genom peer learning, ömsesidigt lärande och utbyte av god praxis, datainsamling och forskningsarbete, kommunikationsåtgärder och utveckling av sådana förfaranden som säkerställer att de grundläggande rättigheterna genomförs även i automatiserade processer.
Civilsamhällets rättigheter kan främjas och civilsamhällets aktörer stödjas genom att skapa sätt att följa upp civilsamhällets tillstånd i medlemsstaterna, genom peer learning och utbyte av god praxis, kommunikationsåtgärder, genom att förbättra färdigheterna hos civilsamhällets aktörer som följer upp civilsamhällets tillstånd och genom att stärka lokalt, regionalt, nationellt och EU-omfattande samarbete samt samarbetet mellan myndigheter och civilsamhällets aktörer.
Färdigheter att försvara mänskliga rättigheter och färdigheter inom området för strategiska rättegångar kan förbättras genom att öka kännedomen om prejudikatförfarandet och rättsskydd, datainsamling och forskningsarbete, kommunikationsåtgärder och med färdigheter att bekämpa SLAPP-ärenden och öka medvetenheten om dem.
Bekämpningen av hatbrott och hatretorik kan främjas genom att främja civilsamhällets aktörers möjligheter att rapportera om och söka stöd i frågor som gäller hatbrott och hatretorik, genom att intensifiera samarbetet mellan myndigheter och civilsamhället, särskilt vad gäller definiering av företeelsens omfattning och skydd av offren samt genom att förebygga näthat.
Skydd av visselblåsare som rapporterar om oegentligheter kan främjas genom att stärka civilsamhällets färdigheter att främja genomförandet av visselblåsardirektivet, öka den allmänna medvetenheten om direktivet, genom datainsamling och forskningsarbete, ömsesidigt lärande och utbyte av god praxis samt genom att öka samarbetet mellan nationella myndigheter och civilsamhällets aktörer.
Tidsplanen för ansökan: ansökan öppnas i april 2024 (preliminärt)
Den totala budgeten för ansökan: inte ännu känd
Målgrupper för ansökan: medborgarorganisationer, nationella människorättsinstitutioner, ombud och andra organ som svarar för skydd av grundläggande rättigheter, jämlikhetsorgan och justitieombudsmansinstitutioner och andra myndigheter (som partner till medborgarorganisationer).
Mer information om ansökan ges ut på Europeiska kommissionens webbplats.
Exempel på projekt som finansierades under den förra finansieringsomgången finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan).
Jämlikhet, rättigheter och jämställdhet
CERV-2024-DATA
Uppgifterna nedan kompletteras och uppdateras när den officiella utlysningen publiceras.
Syftet med ansökningsomgången är att stödja nationella dataskyddsmyndigheter så att de kan underlätta genomförandet av kraven i GDPR-förordningen i små och medelstora företag samt att öka medvetenheten om förordningen på en allmän nivå. Målet är även att öka samarbetet mellan dataskyddsmyndigheterna i EU-medlemsstaterna och delning av god praxis.
Med finansieringen kan nationella dataskyddsmyndigheter erbjuda små och medelstora företag praktisk hjälp, verksamhetsmodeller och digitala verktyg som stöd för genomförandet av GDPR-förordningen. Stödfunktioner ska planeras ur den utgångspunkt att det ska kunna upprepas också i de övriga medlemsstaterna. Dessutom kan man använda finansieringen till att genomföra åtgärder som ökar den allmänna medvetenheten.
Tidsplanen för ansökan: den 12 december 2023 – den 24 april 2024 kl. 18.00
Den totala budgeten för ansökan: 2 miljoner euro
Målgrupper för ansökan: nationella dataskyddsmyndigheter i EU-medlemsstaterna
Mer information om ansökan på Europeiska kommissionens webbplats.
Exempel på projekt som finansierades under den förra finansieringsomgången finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan).
CERV-2024-NRCP
Uppgifterna nedan kompletteras och uppdateras när den officiella utlysningen publiceras.
Syftet med ansökningsomgången är att stärka dialogen mellan centrala intressentgrupper för frågor som gäller romer, ömsesidigt lärande, samarbete och granskning av politiska åtgärder genom de nationella kontaktpunkterna för romer.
Den verksamhet som genomförs med finansieringen ska innehålla utarbetande av politiska program för frågor som gäller romer, möten, arbetsgrupper, seminarier och nationella, regionala och/eller lokala evenemang och möjligheter att diskutera de mest centrala temana, såsom utbildning, sysselsättning, hälsa, boende och representativitet, ökad medvetenhet om frågor som gäller romer samt internationellt samarbete mellan kontaktpunkterna.
Tidsplanen för ansökan: den 12 december 2023 – den 7 mars 2024 kl. 18.00
Den totala budgeten för ansökan: 1,6 miljoner euro
Målgrupper för ansökan: nationella kontaktpunkter för romer
Mer information om ansökan på Europeiska kommissionens webbplats.
Exempel på projekt som finansierades under den förra finansieringsomgången finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan).
CERV-2024-GE
Uppgifterna nedan kompletteras och uppdateras när den officiella utlysningen publiceras.
Syftet med ansökan är att främja jämställdhet och familjevänlighet på arbetsmarknaden, en mer jämställd fördelning av vårdansvaret samt uppskattningen av vårdarbetet och att ifrågasätta könsroller som ansetts traditionella. Genom ansökan vill man främja lönetransparens samt minska lönegapet mellan kvinnor och män. Dessutom är målet att ingripa i primärorsakerna till lönegapet mellan könen.
Prioriteringsområden i ansökan är att:
- främja en mer jämställd fördelning av vårdansvaret och ifrågasätta könsrollerna och
- främja lönetransparens.
För olika prioriteringsområden har det definierats olika möjliga åtgärder som kan täckas med finansieringen.
I det prioriteringsområde som gäller en mer jämställd fördelning av vårdansvaret och ifrågasättandet av könsroller är möjliga åtgärder utveckling av nya angreppssätt för en mer jämställd fördelning av vårdansvaret (s.k. dual earner dual carer model) och ifrågasättande av könsroller, förbättring av de mest centrala intressentgruppernas färdigheter, ömsesidigt lärande och delning av god praxis samt ökad medvetenhet.
I det prioriteringsområde som främjar lönetransparens är möjliga åtgärder utveckling av olika anvisningar, verktyg och kontrollistor som anknyter till könsneutrala arbetsanalyser och klassificeringar för offentliga och privata arbetsgivare samt som stöd för förhandlingar om arbetsvillkor, utbildningar för införande av ovan nämnda verktyg, främjande av ovan nämnda verktyg och uppföljning av utvecklingen.
Tidsplanen för ansökan: den 12 december 2023 – den 29 februari 2024 kl. 18.00
Den totala budgeten för ansökan: 10,1 miljoner euro
Målgrupper för ansökan: medlemsstaternas nationella, regionala och lokala myndigheter och organisationer som representerar dem, arbetsmarknadsparter (företrädare för arbetstagare och företag), arbetarskyddsmyndigheter, jämställdhetsorgan samt medborgarorganisationer, i synnerhet organisationer som driver kvinnors rättigheter
Mer information om ansökan på Europeiska kommissionens webbplats. Mer information om informationssessions om ansökan ges ut på CERVs evenemangskalender.
- CERV-kontaktpunktens informationssession om ansökning torsdag den 14 december kl. 10–12
Exempel på projekt som finansierades under den förra finansieringsomgången finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan). Observera att prioriteringsområdena för ansökan har ändrats betydligt jämfört med den förra ansökningsomgången.
Medborgarnas engagemang och deltagande
Utlysningens kod: CERV-2024-CHILD
Syftet med ansökningsomgången är att främja det regionala och nationella genomförandet av EU:s strategi för barnets rättigheter. Man vill rikta särskild uppmärksamhet till att rättigheterna för barn med speciella behov samt utsatta barn, inklusive barn som har flytt från Ukraina, uppfylls.
Prioriteringsområden i ansökan är:
- barnens psykiska hälsa,
- inkludering av barnens rättigheter i beslutsfattandet på nationell och lokal nivå,
- barnens delaktighet och
- förståelse av demokratiska rättigheter.
Den verksamhet som genomförs med finansieringen kan omfatta ömsesidigt lärande, utbildningar, spridning av god praxis och samarbete, spridning av information (inkl. olika slags informationskampanjer) förbättring av nationella, regionala och lokala myndigheters färdigheter, utbildningar för barn, utveckling och införande av tillvägagångssätt och verktyg samt datainsamling och forskningsarbete. Verksamheten bör planeras i samarbete med barn.
Tidsplanen för ansökan: den 5 november 2023 – den 26 mars 2024 kl. 18
Den totala budgeten för ansökan: 12 miljoner euro
Målgrupper för ansökan: Huvudsökanden ska vara en icke-vinstdrivande offentlig eller privat juridisk person (till exempel en myndighet eller en civilsamhällesorganisation) eller en internationell organisation. En vinstdrivande organisation kan endast ansöka som partner till en offentlig eller privat icke-vinstdrivande organisation.
Mer information om ansökan ges ut på Europeiska kommissionens webbplats. Mer information om informationssessions om ansökan på CERVs evenemangskalender.
- CERV-kontaktpunktens informationssession om ansökning måndag den 27 november kl. 14–16
Exempel på projekt som finansierades under den förra finansieringsomgången finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan). Observera att prioriteringsområdena för ansökan har ändrats betydligt jämfört med den förra ansökningsomgången.
CERV-2024-CITIZENS-TOWN-NT
Uppgifterna nedan kompletteras och uppdateras när den officiella utlysningen publiceras.
Syftet med ansökningsomgången är att främja umgänget mellan medborgare i olika länder genom att skapa nätverk mellan kommuner. Syftet är att intensifiera samarbetet mellan kommuner, skapa hållbara nätverk och en gemensam syn på framtiden för den europeiska integrationen.
Prioriteringsområden i ansökan är:
- öka medvetenheten om minoriteters roll i europeiska samhällen och delaktighet i den kulturella utvecklingen av Europa,
- stärka ett europeiskt perspektiv och den europeiska demokratin i EU-beslutsfattandet samt att främja en fri, öppen och förnuftig demokratisk förvaltning samt medborgarnas deltagande och
- medborgardialoger om klimatet och miljön.
Dessutom kan man i projekten fokusera på covid-19-pandemins effekter i lokala gemenskaper.
Den verksamhet som genomförs med finansieringen kan omfatta verkstäder, seminarier, konferenser, utbildningar, expertmöten, webbseminarier, spridning av medvetenhet, stora evenemang, datainsamling och samråd, utvecklingsarbete, delning av god praxis mellan myndigheter och civilsamhället, utveckling av kommunikationsverktyg samt utnyttjande av sociala mediekanaler.
Tidsplanen för ansökan: den 14 december 2023 – den 18 april 2024 kl. 18
Den totala budgeten för ansökan: 6 miljoner euro
Målgrupper för ansökan: städer, kommuner, deras vänskapskommittéer eller nätverk, lokala och regionala myndigheter, deras föreningar samt icke-vinstdrivande instanser som representerar lokala myndigheter.
Mer information om ansökan på Europeiska kommissionens webbplats.
Exempel på projekt som finansierades under finansieringsomgången 2022 finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan). Observera att prioriteringsområden till viss del skiljer sig från ansökningsomgången 2022.
CERV-2024-CITIZENS-REM
Uppgifterna nedan kompletteras och uppdateras när den officiella utlysningen publiceras.
Syftet med ansökningsomgången är att minnas händelser som definierar modern europeisk historia, inklusive orsaker till och följder av auktoritära och totalitära förvaltningssystem och öka unionsmedborgarnas medvetenhet om deras gemensamma historia, kultur, kulturella arv och värderingar. Det övergripande målet är att öka förståelsen av unionen, dess ursprung, syfte, mångfald och framsteg samt betydelsen av ömsesidig förståelse och tolerans.
Prioriteringsområden i ansökan är
- en demokratisk övergång, (åter)uppbyggnad samt stärkande av ett samhälle som utgår från rättsstaten, folkstyret och de grundläggande rättigheterna,
- stärkande av hågkomsten av förintelsen, folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten för att stärka demokratin i EU,
- migration, avkolonisering och mångkulturella europeiska samhällen och
- den europeiska integrationen och dess stora framgångar.
Dessutom är ett gemensamt mål som gäller alla prioriteringsområden att lyfta fram kvinnors perspektiv, representation och roll i centrala historiska händelser och utvecklingstendenser, och att skapa en mer jämställd historieuppfattning.
Den verksamhet som genomförs med finansieringen förväntas sammanföra organisationsaktörer, utveckla olika evenemang och funktioner såsom utbildningar, publikationer, nätverktyg, (proveniens)forskning, inofficiell utbildning, offentlig debatt, utställningar, ökad medvetenhet, insamling och digitalisering av vittnesmål samt andra innovativa och kreativa lösningar. Verksamheten bör skapa möjligheter för generationsöverskridande diskussion och involvera grupper som blir utsatta för diskriminering och intolerans.
Tidsplan för ansökan: ansökan öppnas i februari 2024 (preliminärt)
Den totala budgeten för ansökan: inte ännu känd
Målgrupper för ansökan: myndigheter, medborgarorganisationer, hågkomst- och kulturarvsplatser, museer och arkiv, föreningar för överlevande samt kultur-, ungdoms-, utbildnings- och forskningsorganisationer.
Mer information om ansökan ges ut på Europeiska kommissionens webbplats.
Exempel på projekt som finansierades under finansieringsomgången 2022 finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan). Observera att prioriteringsområden till viss del skiljer sig från ansökningsomgången 2022.
CERV-2024-CITIZENS-TT
Uppgifterna nedan kompletteras och uppdateras när den officiella utlysningen publiceras.
Syftet med ansökningsomgången är att främja umgänget mellan medborgare i olika länder genom vänortverksamhet. Syftet är att ge praktisk erfarenhet av rikedomen och mångfalden i unionens gemensamma kulturella och språkliga arv.
Prioriteringsområden i ansökan är
- solidaritet som EU:s hörnsten och
- medborgarnas åsikter om Europas framtid.
Dessutom kan man i projekten fokusera på covid-19-pandemins effekter i lokala gemenskaper.
Den verksamhet som genomförs med finansieringen kan omfatta verkstäder, seminarier, konferenser, utbildningar, expertmöten, webbseminarier, spridning av medvetenhet, kulturevenemang, festivaler, utställningar, datainsamling och samråd, utvecklingsarbete, delning av god praxis mellan myndigheter och civilsamhället, utveckling av kommunikationsverktyg samt utnyttjande av sociala mediekanaler.
Tidsplan för ansökan: ansökan öppnas i februari 2024 (preliminärt)
Den totala budgeten för ansökan: inte ännu känd
Målgrupper för ansökan: städer, kommuner, deras vänskapskommittéer eller nätverk, lokala och regionala myndigheter, deras föreningar, icke-vinstdrivande instanser som representerar lokala myndigheter.
Mer information om ansökan ges ut på Europeiska kommissionens webbplats.
Exempel på projekt som finansierades under den förra finansieringsomgången finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan).
Förebyggande av våld (Daphne)
CERV-2024-DAPHNE
Uppgifterna nedan kompletteras och uppdateras när den officiella utlysningen publiceras.
Syftet med ansökningsomgången är att förebygga och bekämpa könsrelaterat våld mot kvinnor och barn i alla sina former, förebygga och bekämpa våld mot barn, ungdomar och utsatta ungdomar (till exempel LGBTQI och personer med funktionshinder) samt erbjuda stöd till och skydda offer som blivit utsatta för ovan nämnda våld.
Prioriteringsområden i ansökan är:
- omfattande och långvarig nationsöverskridande verksamhet för bekämpning av könsrelaterat våld,
- skydd av och stöd till offer för könsrelaterat våld och överlevare av våld,
- förebyggande av våld i nära relationer och våld på nätet och
- utveckling av den praktiska verksamheten i det nationsöverskridande barnskyddet.
Verksamhet som genomförs med finansieringen kan vara skapande av verktyg för tidig identifiering av våld i nära relationer och våld mot barn, ökad medvetenhet, stärkande av yrkespersoners och intressentgruppers färdigheter, planering och införande av strategier, protokoll, arbetssätt och verktyg som kan kopieras, koordinationsplattformar och grupper, planering av sådana verktyg och åtgärder som gör det lättare för offer för våld att söka stödtjänster, identifiering och utbyte av god praxis, ömsesidigt lärande, arbets- och inlärningsmetoder, mentorprogram, utarbetande av rekommendationer, anvisningar och handböcker till exempel för arbetsplatser, skolor, universitet och umgänge på nätet samt datainsamling och forskningsarbete.
Tidsplanen för ansökan: den 12 december 2023 – den 24 april 2024 kl. 18.00
Den totala budgeten för ansökan: 24,8 miljoner euro
Målgrupper för ansökan: medlemsstaternas myndigheter, social- och stödtjänster, medborgarorganisationer
Mer information om ansökan på Europeiska kommissionens webbplats. Mer information om informationssessions om ansökan ges ut på CERVs evenemangskalender.
- CERV-kontaktpunktens informationssession om ansökning tisdag den 5 december kl. 10–12
Exempel på projekt som finansierades under ansökningsomgången 2022 finns på Europeiska kommissionens webbplats (i slutet av sidan). Observera att prioriteringsområden för ansökan till viss del skiljer sig från ansökningsomgången 2022.
Tidigare utlysningar inom CERV-programmet
-
Call for proposals to citizens’ engagement and participation (2023)
-
Call for proposals to prevent and combat gender-based violence and violence against children (2023)
-
Call for proposals to promote equality and to fight against racism, xenophobia and discrimination
-
Call for proposals on Citizens' engagement and participation
-
Call for proposals to protect and promote the rights of the child
-
Call for proposals to prevent and combat gender-based violence and violence against children