Öppna utlysningar
Aktuella öppna utlysningar av finansiering inom ramen för CERV-programmet finns indelade enligt tema på listan nedan.
Du hittar mer information om varje utlysning, såsom utlysningens mål, ansökningstid, målgrupp och budget, genom att klicka på utlysningens namn i listan.
Unionens värden
Ansökningsomgången har fem fokusområden:
- Stärka kompetensen och kapaciteten i fråga om EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och öka medvetenheten om stadgan. Projekten kan utveckla kompetensen och öka medvetenheten om EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna på det allmänna planet och de kan koncentreras på ett eller flera av följande teman: De rättigheter som tryggas i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, tillämpningsområdet för stadgan om de grundläggande rättigheterna och tryggande av de grundläggande rättigheterna i den digitala tidsåldern. Länken till mer information
- Främja rättigheter och värden genom att stärka det civila samhället. Projekten strävar efter att främja rättigheter och värden genom att stärka samarbetet mellan aktörer i det civila samhället lokalt, regionalt och nationellt. Länken till mer information
- Strategiska rättsprocesser. Genom utbildning, informationsutbyte och god praxis ska projekten stärka kompetensen och förmågan hos frivilligorganisationer, rättstillämpare och oberoende människorättsorgan att delta effektivt i rättsliga åtgärder på nationell och europeisk nivå och att också förbättra tillgången till rättslig prövning och verkställigheten av rättigheterna enligt EU-rätten, inklusive stadgan om de grundläggande rättigheterna. Länken till mer information
- Skydd av EU:s värden och rättigheter genom att bekämpa hatbrott och hatretorik. Projekten strävar efter att frivilligorganisationerna och myndigheterna kan skapa samarbetsmekanismer för att stödja anmälningar om hatbrott och hatretorik. Projekten strävar efter att ge stöd till offer för hatretorik och hatbrott och att stödja brottsbekämpande myndigheter bland annat genom utbildning eller metoder och medel för insamling av information. Projekten fokuserar också på aktivitet som tar itu med hatretorik på webben. Länken till mer information
- Stärka skyddet av dem som rapporterar om missbruk. Projekten beaktas särskilt åtgärder för att stärka kapaciteten att tillämpa det så kallade whistleblowerdirektivet om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten. Länken till mer information
Ansökningsomgångar är öppna 24 januari - 25 maj 2023 (kl 17 centraleuropeisk tid)
Budget: 16 miljoner euro
Målgrupp: frivilligorganisationer, nationella institutioner för mänskliga rättigheter, förtroendevalda och organ som ansvarar för tryggandet av de grundläggande rättigheterna, jämställdhetsorgan, justitieombudsmannainstitutioner och justitiekanslersämbetet.
Jämlikhet, rättigheter och jämställdhet
Finansiering kan sökas för att främja likabehandling och bekämpa rasism, främlingsfientlighet och diskriminering. Ansökningsomgången för 2023 har följande fyra prioriteringar:
- Bekämpning av diskriminering, rasism, främlingsfientlighet och andra former av intolerans, till exempel fientlighet mot romer och mörkhyade, antisemitism och hat mot muslimer
- Främjande av mångfaldsledarskap och inkludering på arbetsplatsen inom såväl den offentliga som den privata sektorn
- Bekämpning av diskriminering av hlbtiq-personer och främjande av likabehandling av hlbtiq-personer i enlighet med Europeiska kommissionens jämlikhetsstrategi för hlbtiq-personer
- Ansökan avgränsad till myndigheter för att förbättra myndigheternas åtgärder för att ingripa i (intersektionell) diskriminering, rasism, antisemitism, hat mot muslimer, främlingsfientlighet, en fientlig inställning mot hlbtiq-personer och alla andra former av intolerans.
Ansökningsomgången har inletts i december 2022 och avslutas den 20 juni 2023 kl. 17 (centraleuropeisk tid)
Budget: 20 000 000 €
Målgrupp: Flera olika målgrupper, se närmare kommissionens meddelande om ansökningsomgången och kriterier för ansökan.
Medborgarnas engagemang och deltagande
Syftet med ansökningsomgången är att skapa gynnsamma förutsättningar för medborgarna och de organisationer som företräder medborgarna att delta i och bidra till unionens demokratiska verksamhet och medborgarverksamhet inom unionens alla verksamhetsområden.
Prioriteringar:
- Främjande av demokratiskt deltagande genom diskussioner om Europas framtid
- Klimat- och miljörelaterade diskussioner och påverkansarbete
- Främjande av medborgares och sammanslutningars delaktighet i diskussioner och aktiviteter i anknytning till solidaritet
- Bekämpande av desinformation och främjande av mediekompetens
Ansökningsomgången har inletts den 4 april och avslutas den 5 september 2023 (kl 17 centraneuropeisk tid).
Budget: 25 miljoner euro
Målgrupp: icke-vinstdrivande organisationer, inklusive frivilligorganisationer, aktörer inom utbildnings-, kultur- och forskningssektorn.
Mer information finns på Europeiska komisionens webbplats
Syftet med Networks of Towns-projekt (nätverk mellan kommuner) är att främja dialogen mellan medborgare i olika länder, särskilt via nätverk. Målsättningen är att ge praktiska erfarenheter av unionens gemensamma kulturarvs rikedom och mångsidighet.
Prioriteringar:
- Öka medvetenheten om medborgerliga rättigheter inom EU
- Jubileumsår för Maastrichtfördraget: 30 år sedan det ikraftträdandes
- Bekämpa diskriminering och rasism på lokal nivå genom att öka medvetenheten och kunskapen om och god praxis om fördelarna med mångfald
- Medborgardialog om miljö- och klimatåtgärder
Ansökningsomgången har inletts den 19 januari och avslutas den 20 april 2023 (kl 17 centraneuropeisk tid)
Budget: 6 miljoner euro
Målgrupp: städer, kommuner, deras vänortskommittéer eller nätverk, lokala eller regionala myndigheter, deras föreningar, icke-vinstdrivande organ som företräder en lokal myndighet.
Syftet är att främja kontakter mellan medborgare från olika länder, särskilt genom vänortsverksamhet. Målsättningen är att ge praktiska erfarenheter av unionens gemensamma kulturarvs rikedom och mångsidighet.
Prioriteringar (listan är inte fullständig)
- Solidaritet. Vänortsprojekten medverkar till att vidga de nationella synpunkterna genom att främja samförstånd och skapa forum för konstruktiv dialog om gemensamma lösningar.
- Framtiden. Vänortsprojekten ger medborgarna möjlighet att ge sina synpunkter på hurdant de vill att Europa ska vara.
- Diskussion om hur covid-19-pandemin har påverkat de lokala samhällena är också möjligt.
Målgrupp: städer, kommuner, deras vänortskommittéer eller nätverk, lokala eller regionala myndigheter, deras föreningar, icke-vinstdrivande organ som företräder en lokal myndighet.
Ansökningsomgången har inletts den 15 mars och avslutas den 20 september 2023 (kl 17 centraneuropeisk tid)
Budget: 4 miljoner euro
Syfte:
- Syftet är att minnas händelser som har definierat den modern europeisk historia, inklusive orsaker till och följder av auktoritära och totalitära förvaltningssystem, och att öka unionens invånares kännedom om deras gemensamma historia, kultur, kulturarv och värden. Detta för att öka förståelsen för unionen, dess ursprung, syfte, mångfald och resultat samt betydelsen av ömsesidig förståelse och tolerans.
- Som ett gemensamt mål som lyfter fram kvinnoperspektivet, kvinnors representation och roll i viktiga historiska händelsen och utvecklingsskeden för ökad förståelsen mellan könen om historien.
Prioriteringar:
- Demokratisk övergång, (åter)uppbyggnad samt stärkande av samhället som grundar sig på rättsstaten, folkdemokrati och grundläggande rättigheter
- Stärkande av minnesarvet om förintelsen, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten för att stärka demokratin inom EU.
- Migration, dekolonialisering och mångkulturella samhällen i Europa.
- Europeisk integration och betydande resultat
Ansökningsomgången har inletts den 16 februari och avslutas den 6 juni 2023 (kl 17 centraneuropeisk tid)
Budget: 10 miljoner euro
Målgrupp:
Myndigheter, frivilligorganisationer, minnes- och kulturarvsobjekt, museer och arkiv, föreningar för överlevande samt kultur-, ungdoms, utbildnings- och forskningsorganisationer.
Förebyggande av våld, särskilt mot kvinnor och barn (Daphne)
Det allmänna syftet är att stödja, uppmuntra och stärka beredskapen i lokala, regionala, nationella frivilligorganisationer och frivilligorganisationer som fungerar på överstatlig nivå att bekämpa könsrelaterat våld och våld mot barn.
Via utlysningen finansieras en begränsad grupp internationella, nationella eller regionala förmedlare, som bygger färdigheter och distribuerar EU-stödet vidare till lokala, regionala och riksomfattande frivilligorganisationer.
De förmedlande organisationerna väntas nå små och lokala frivilligorganisationer på gräsrotsnivå, inklusive organisationer i glesbygdsområden och på landsbygden, som verkar för att förebygga och bekämpa könsrelaterat våld och/eller våld mot barn eller andra riskgrupper och i första hand organisationer vars kapacitet och eller finansieringsmöjligheter är begränsade.
Via mekanismen stöds och byggs förutsättningar för frivilligorganisationerna att förebygga och bekämpa alla former av könsrelaterat våld mot kvinnor och flickor och alla former av könsrelaterat våld, inklusive våld mot hlbtiq-personer, samt alla former av våld mot barn, särskilt genom att:
- ge offren individuellt stöd
- förebygga våld bland annat genom att öka medvetenheten, utbilda professionella som möter offren och arbeta med förövarna
- bekämpa könsstereotyper som den grundläggande orsaken till könsrelaterat våld
- stärka systemet för att skydda barn genom att förbättra stödtjänsterna för barn som blivit offer för våld, som bevittnat våld eller som behöver beskydd, inklusive mångprofessionellt samarbete.
Ansökningsomgången inleddes den 8 december 2022 och avslutas den 19 april 2023.
Budget: 25 000 000 euro (det stödbelopp som söks ska vara 1,5–3 miljoner euro)
Målgrupp: Medlemsstaternas myndigheter, frivilligorganisationer
Sökanden/sökandena ska vara icke-vinstdrivande privata eller offentliga juridiska personer, som är verksamma i ett EU-land som har anslutit sig till programmet. Projektet kan ansökas av en organisation eller ett konsortium. Sökanden (eller minst en av partnerna) ska ha minst 3 års erfarenhet av att stärka frivilligorganisationers kapacitet samt erfarenhet av förvaltning och beviljande av projektfinansiering.
Tidigare utlysningar inom CERV-programmet
-
Call for proposals to promote equality and to fight against racism, xenophobia and discrimination
-
Call for proposals on Citizens' engagement and participation
-
Call for proposals to protect and promote the rights of the child
-
Call for proposals to prevent and combat gender-based violence and violence against children