Oikeusapu- ja edunvalvontaviraston sekä Oikeushallinnon erityisviranomaiset-viraston perustaminen
OM051:00/2021 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Oikeusministeriö on asettanut hankkeen oikeusapu- ja edunvalvontaviraston ja oikeushallinnon erityisviranomaiset-viraston perustamiseksi. Hankkeessa huolehditaan virastojen perustamisen edellyttämästä suunnittelusta, valmistelusta ja toimeenpanosta.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero OM051:00/2021
Asianumerot VN/5431/2021 , VN/5341/2021
Asettaja oikeusministeriö
Toimikausi/aikataulu 6.4.2021 – 31.12.2022
Asettamispäivä 6.4.2021
Yhteyshenkilö
Anu Lehtonen, Taloushallinnon asiantuntija
puh. +358 295 150 131
[email protected]
Tavoitteet ja tuotokset
Tavoitteena on järjestää oikeusapu- ja edunvalvontapiirit valtakunnalliseksi virastoksi ja oikeushallinnon erityisviranomaisten kokonaisuus yhdeksi virastoksi. Molemmat virastot muodostaisivat myös oikeusministeriöstä erilliset kirjanpitoyksiköt.
Muutoksella tavoitellaan ministeriön tehtävien selkiyttämistä ja viranomaisten hallinnollisten palvelujen järjestämistä siten, että ne palvelevat entistä paremmin toimintaa. Hankkeen tavoitteena on lisäksi, että oikeusministeriölle jäisi vain valtioneuvostotasoiset tehtävät. Selvitystyötä ohjaavana tekijänä on ollut virastojen itsenäisyyden ja riippumattomuuden turvaaminen.
Oikeusapu- ja edunvalvontaviraston perustamisen tavoitteena on järjestää oikeusapu- ja edunvalvontaorganisaatio siten, että sen tarjoamien palveluiden laatu, saatavuus, yhdenvertaisuus ja asiakkaiden kielellisten oikeuksien toteutuminen voidaan turvata. Tarkoituksena on säilyttää nykyinen valtakunnallinen ja monipaikkainen organisaatio. Virastolla olisi valtakunnallinen ja verkostomainen toimivalta hallinto- ja taustatehtävissä.
Oikeushallinnon erityisviranomaiset-viraston perustamisen tavoitteena on järjestää hallinnonalan erityisviranomaisten tuki- ja hallintotehtävät uudelleen siten, että erityisviranomaisten itsenäistä asemaa ei vaaranneta eikä niiden tehtäväkenttää muuteta. Tavoitteena on luoda hallintopalveluyksikkö, joka palvelee entistä paremmin erityisviranomaisten ydintehtävien hoitamista ja toimii viranomaisten kumppanina hallinnollisissa asioissa.
Tiivistelmä
Oikeusministeriö on asettanut hankkeen oikeusapu- ja edunvalvontaviraston ja oikeushallinnon erityisviranomaiset-viraston perustamiseksi. Hankkeessa huolehditaan virastojen perustamisen edellyttämästä suunnittelusta, valmistelusta ja toimeenpanosta.
Lähtökohdat
Valtionhallinnon organisaatioita kehitetään kohti yhtenäisempää ohjaus- ja virastomallia. Valtiovarainministeriön 2015 valmistuneessa keskushallinnon virastorakennetta koskevassa selvityksessä ”Yhteisillä periaatteilla kohti tulevaisuuden virastorakennetta” on muun ohella ehdotettu tuomioistuinviraston, valtakunnallisen ulosottoviraston ja oikeusapuviraston perustamista.
Oikeusaputoimistoissa toteutettiin 2016 organisaatiouudistus, jossa oikeusaputoimistoista muodostettiin kuusi virastoina toimivaa oikeusapu- ja edunvalvontapiiriä. Uudistuksessa hallinnollisia tehtäviä keskitettiin piirien hallinnollisille yksiköille.
2017 oikeusministeriö teetti selvityksen oikeusapu- ja edunvalvontaviraston perustamisesta. Selvityksessä esitettiin valtakunnallisen oikeusapu- ja edunvalvontaviraston perustamista. Selvityksestä annetuissa lausunnoissa viraston perustamista kannatettiin yleisesti.
2020 oikeusministeri asetti selvityshenkilön selvittämään edellä mainitun selvityksen pohjalta tarkemmin viraston perustamiseen liittyviä seikkoja. Selvityksessä esitettiin perustettavaksi oikeusapu- ja edunvalvontavirasto, joka olisi päällikkövirasto ja joka muodostuisi keskushallinnosta sekä oikeusapu- ja edunvalvontatoimistoista. Toimistojen toimipaikkaverkostoon ja niiden itsenäiseen asemaan toimeksiantojen hoitamisessa ei esitetty muutoksia.
Oikeusministeriön yhteydessä toimii useita itsenäisiä ja riippumattomia viranomaisia, joille ministeriö tuottaa myös tukipalveluita. Näitä ovat lapsiasiavaltuutetun toimisto, vanhusasiavaltuutetun toimisto, tasa-arvovaltuutetun toimisto, tiedusteluvalvontavaltuutettu, tietosuojavaltuutetun toimisto, yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto, Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti (HEUNI) ja Onnettomuustutkintakeskus.
2019 oikeusministeriö teetti oikeushallintovirastoselvityksen ja 2020 tarkemman jatkoselvityksen. Jatkoselvityksessä esitettiin, että perustettavaan virastokokonaisuuteen liitetään myös konkurssiasiamiehen toimisto ja kuluttajariitalautakunta. Myöhemmin sovittiin, että myös oikeudenkäyntiavustajalautakunta voitaisiin siirtää osaksi uutta virastoa.
Muutoksella tavoitellaan ministeriön tehtävien selkiyttämistä ja viranomaisten hallinnollisten palveluiden järjestämistä siten, että ne palvelevat entistä paremmin toimintaa.
Oikeusministeriö asetti 6.4.2021 hankkeen oikeusapu- ja edunvalvontaviraston ja oikeushallinnon erityisviranomaiset-viraston perustamiseksi. Hankkeet valmistellaan siten, että virastot voivat aloittaa toimintansa 1.1.2023.
Hanke on keskeytetty puuttuvan rahoituksen vuoksi.
Selvitysvaihe
-
Kotimaisten kielten keskus; lausunto viraston nimestä PDF
28.10.2021 Kotimaisten kielten keskus
Muut asiakirjat ja muistiot
-
6.4.2021 Anu Lehtonen
Hankkeen asettamispäätös
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Lehtonen, Anu
Taloushallinnon asiantuntija
oikeusministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
6.4.2021 –