Specialunderstöd för verkställande av programmet för bekämpning av våld mot kvinnor
Med understöden finansieras projekt och åtgärder för att verkställa programmet för bekämpning av våld mot kvinnor. Målet är att förebygga våld mot kvinnor och att stödja organisationernas arbete. De projekt som finansieras ska bidra till att svara på rekommendationerna till Finland från Europarådets expertgrupp för bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, GREVIO , som övervakar hur Istanbulkonventionen genomförs, och till att uppnå mål 5 i FN:s Agenda 2030 (att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt).
Understöd kan sökas av sammanslutningar med rättsförmåga (organisationer, föreningar), stiftelser, läroanstalter och kommuner eller samkommuner. Understöd kan inte beviljas arbetsgrupper, enskilda personer eller bolag.
På understöden tillämpas statsunderstödslagen (688/2001).
Ansökningstiden 2022 har gått ut och understöden har beviljats (se nedan).
Ytterligare information
Elina Ruuskanen, konsultativ tjänsteman
justitieministeriet, Avdelningen för kriminalpolitik och straffrätt brottsoffer brottsbekämpning Telefon:0295150418 [email protected]
Mål 4 ”En trygg rättsstat” under punkt 3.3 i statsminister Marins regeringsprogram handlar bland annat om att förbättra brottsoffrens ställning. En av metoderna för att uppnå detta mål är programmet för bekämpningen av våld mot kvinnor. Programmet har beretts av en tväradministrativ arbetsgrupp under justitieministeriets ledning. Ett årligt anslag på 400 000 euro har reserverats för verkställandet av de åtgärder som ingår i programmet. En del av detta anslag delas ut som statsunderstöd till sammanslutningar som arbetar för att bekämpa våld mot kvinnor.
Understöd söks på en ansökningsblankett. Till ansökningsblanketten fogas de bilagor som begärs på blanketten:
-
projektplan (se närmare kriterier ovan)
-
sammanslutningens senaste verksamhetsberättelse (gäller inte kommunsökande)
-
sammanslutningens senaste bokslut och revisionsberättelse (gäller inte kommunsökande)
-
utredning över sammanslutningens namnteckningsrätt (t.ex. utdrag ur förenings-, stiftelse- eller handelsregistret).
Sökanden ska lämna in sin ansökan med bilagor till justitieministeriets registratorskontor (oikeusministerio[at]om.fi) inom den utsatta tiden. Sökanden ansvarar för att ansökan kommer fram i tid. OBS! Storleken på e-postmeddelanden till registratorskontoret kan vara högst 20 megabyte. Om bilagorna är större än så måste försändelsen delas upp i flera meddelanden.
Justitieministeriet sänder understödsbeslutet till den e-postadress som anges i ansökan.
Om sökanden behöver komplettera ansökan eller begära ändring i beslutet, ska sökanden kontakta justitieministeriets registratorskontor.
Redogörelserna för beviljade statsunderstöd görs på en separat blankett. Redogörelserna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Understöden beviljas baserat på prövning. Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av ansökningarna baserar sig på en helhetsbedömning. Vid jämförelsen av ansökningarna beaktas hur väl de ansökningsspecifika villkoren (grundläggande och tekniska villkor för beviljande), de allmänna grunderna och de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls.
För att understöd ska beviljas krävs det att den sökande uppfyller alla kriterier som anges nedan.
-
Projektplanen ska innehålla en tillräckligt tydlig och noggrann beskrivning av den planerade verksamheten så att man kan bedöma om projektet är genomförbart.
-
Projektplanen ska redogöra för hur könsrelaterat våld mot kvinnor beaktas i projektet och dess genomförande.
-
Finansiering kan beviljas för inledande av ny verksamhet eller för projekt ämnade att fortsätta/sprida en befintlig verksamhet.
Projektplanerna bedöms dessutom utifrån följande kriterier:
-
projektets lämplighet med tanke på syftet med understödet (relevans)
-
projektets genomförbarhet (realistisk projektplan)
-
projektets kvalitet (genomförarens kompetens och erfarenhet på ämnesområdet)
-
projektets resultat
-
projektets kostnader är realistiska med hänsyn till nyttan.
Det understöd som justitieministeriet beviljar kan i regel täcka högst 90 procent av de godtagbara totala kostnaderna för den verksamhet som understöds. Projektets självfinansieringsandel bör således uppgå till minst 10 procent (även personalresurser godkänns).
Statsunderstödet kan beviljas för sökandens egen verksamhet eller egna projekt eller för att användas av sökanden för att understödja verksamhet eller projekt som genomförs av någon annan än sökanden och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet. Om statsunderstöd beviljas för att användas för att understödja en verksamhet eller ett projekt som genomförs av någon annan än understödstagaren och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet, ska statsunderstödstagaren med den som genomför verksamheten eller projektet ingå ett avtal om statsunderstödets användning, om övervakningen av användningen och om villkoren.
Vid bedömningen och jämförelsen av ansökningar kan det vara till fördel om verksamheten eller projektet främjar ett eller flera av följande allmänna mål, som grundar sig på strategier eller förbindelser som ministeriet har godkänt:
-
Främjande av jämställdhet och likabehandling, se lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män (609/1986) samt diskrimineringslagen (1325/2014), vars principer gäller all verksamhet och alla projekt som ministeriet finansierar.
Justitieministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut om understödets belopp fattas.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
Beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet.
Beviljandet av statsunderstöd ska anses vara nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet.
Beviljandet av statsunderstöd inte bedöms orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redogörelser för användningen av understödet som förutsätts i stödbeslutet har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för övervakningen av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås också om den inkommer efter utsatt tid.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Justitieministeriets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de godtagbara kostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras. De godtagbara kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Understödet får inte tillsammans med andra offentliga understöd överstiga det i Europeiska unionen eller finsk lagstiftning föreskrivna maximibeloppet av statsunderstöd eller annat offentligt stöd.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på behörigt sätt.
En redovisning av användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet.
Bidragstagaren förutsätts göra en ekonomisk redovisning enligt kostnadsställe, om bidraget gäller specialunderstöd eller allmänt statsunderstöd för en del av verksamheten.
Justitieministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar av statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (statsunderstödslagen 16 §).
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödets mottagare uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (t.ex. om över hälften av finansieringen är offentlig), ska mottagaren i all upphandling iaktta upphandlingslagen.
Om understödets mottagare får understöd för en specifik upphandling till över 50 % av upphandlingens värde, bör mottagaren i den här upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Statsrådets kansli har fastställt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
En redovisning av hur understödet har använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet. Redovisningen ska omfatta både ekonomisk rapportering och resultatrapportering. Av understödstagaren förutsätts rapportering på kostnadsplatsnivå om det är fråga om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Redovisningar av understöd görs på en särskild blankett. Redovisningarna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Dessutom ska man under projektets gång bereda sig på att till projektets nationella styrgrupp (om en sådan finns) rapportera om de program som man fått finansiering för.
År 2020 fördelades 400 000 euro i statsunderstöd för att genomföra programmet för bekämpning av våld mot kvinnor. Understöd kunde sökas för följande ändamål:
- Specialutbildning för poliser, åklagare, domare och rättsbiträden om olika fenomen i anslutning till våld mot kvinnor (Bilaga I). Understöd som delas ut: högst 300 000 euro.
- Projekt som uppmuntrar de finländska spelstudiorna att göra könsrollerna i spelen och spelens världsbild mer mångsidiga (Bilaga II). Understöd som delas ut: högst 50 000 euro.
- Organisationsarbete för att bekämpa våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld i invandrarsamhällen (Bilaga III). Understöd som delas ut: högst 40 000 euro.
- Projekt där man genom att sammanställa och distribuera relevant material förbättrar kunnandet bland lärare och personer som skaffar sig lärarbehörighet när det gäller att identifiera och ta upp våld (Bilaga IV). Understöd som delas ut: högst 10 000 euro.
Totalt 19 ansökningar kom in.
Finansiering beviljades följande sammanslutningar och projekt:
- MIELI Psykisk hälsa Finland rf / Brottsofferjouren får 300 000 euro för specialutbildning av poliser, åklagare, domare och rättsbiträden om olika fenomen som förekommer i samband med våld mot kvinnor.
- Kvinnoorganisationernas Centralförbund får 50 000 euro för ett projekt som uppmuntrar finländska spelstudior att göra könsrollerna och den världsbild som framförs i spelen mångsidigare.
- Irakin naisten yhdistys ry får ca 40 000 euro för arbete mot våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld.
- Tammerfors universitet får 10 000 euro för ett projekt som ökar kompetensen bland lärare och dem som skaffar sig lärarbehörighet om hur våld identifieras och förs på tal genom att sprida material som behandlar ämnet.
Första ansökningsomgången 2021
I ansökningsomgången beviljades högst 50 000 euro för följande ändamål:
Studentorganisationernas projekt som ökar yrkesskolestuderandenas medvetenhet om tryggt umgänge, emotionella färdigheter och trygghetsfärdigheter
Med understödet finansieras ett projekt som ökar yrkesskolestuderandenas medvetenhet om trygga parförhållanden, emotionella färdigheter och trygghetsfärdigheter samt som ger verktyg för att identifiera och agera vid trakasserier och våldsamma situationer.
Andra ansökningsomgången 2021
Sammanlagt beviljades 300 000 euro i understöd för följande projekt:
- MIELI Psykisk Hälsa Finland rf / Brottsofferjouren 140 000 euro för ett projekt som förbättrar situationen för och identifieringen av sådana offer för människohandel i utsatt ställning som blivit utsatta för sexuellt våld.
- Vuolle Setlementti ry 160 000 euro för ett projekt som utvecklar och utvidgar stödtjänster med låg tröskel inom det riksomfattande nätverket Tyttöjen talo (Flickkornas hus) för flickor och kvinnor i utsatt ställning som utsatts för våld eller hot om våld.
Totalt 13 ansökningar kom in.
År 2022 fördelades 150 000 euro i statsunderstöd för att genomföra programmet för bekämpning av våld mot kvinnor. Understöd kunde sökas för följande ändamål:
- Arbete på samhällsnivå och/eller individuell nivå bland invandrade för att bekämpa våld och hedersrelaterat våld mot kvinnor (Bilaga I). Understöd som delas ut: högst 100 000 euro.
- Kampanj i sociala medier för unga om digitalt våld (Bilaga II). Understöd som delas ut: högst 50 000 euro.
Totalt sju ansökningar kom in.
Finansiering beviljades följande sammanslutningar och projekt:
- Irakin naisten yhdistys beviljades cirka 44 000 euro i finansiering. I sitt projekt fortsätter föreningen det förebyggande attitydförändringsarbetet mot hedersrelaterat våld genom att ordna grupper och personlig handledning på det egna språket för den vuxna invandrarbefolkningen. Verksamheten utvidgas så att den också omfattar första och andra generationens invandrare i högstadieåldern och personer som arbetar med dem.
- Monika-Naiset liitto ry beviljades cirka 56 000 euro i understöd för ett projekt som stöder återhämtningen efter en skyddshemsperiod för kvinnor som flyttat till Finland och som utsatts för våld. Ett ytterligare mål är att öka kompetensen hos mångkulturella organisationsaktörer som i sitt arbete möter invandrarkvinnor, så att de på ett bättre sätt kan identifiera och tala om våldet och hänvisa våldsoffer till hjälp.
- Rädda barnen rf beviljades 50 000 euro i understöd. Projektet syftar till att öka medvetenheten bland unga i åldern 11‒17 år om olika former av sexuella trakasserier och sexuellt våld på nätet och i sociala medier. På detta sätt hjälper man unga att skydda sig själva, sätta sina egna gränser och berätta om sina erfarenheter av våld för vuxna. Projektmaterialet utvecklas i workshoppar tillsammans med de unga, vilket ökar effektfullheten.