Statsunderstöd för att förebygga våld mot unga i sällskapsförhållanden och parrelationer och för att utveckla chattjänster för offer
Understödet är avsett för att förebygga våld mot kvinnor, i synnerhet i ungas kvinnors sällskapsförhållanden och parrelationer. De åtgärder som finansieras kan omfatta/gälla både dem som utsätts för våld och förövarna. Understödet är ett specialunderstöd.
Understödet kan sökas av sammanslutningar med rättsförmåga (organisationer, föreningar), stiftelser, läroanstalter och kommuner eller samkommuner. Sökande vars centrala uppgift är att producera stödtjänster för brottsoffer prioriteras. Understödet kan inte beviljas arbetsgrupper, enskilda personer eller bolag.
Understödet beviljas för följande syften:
- För att förebygga våld i ungas sällskapsförhållanden och parrelationer. Företräde ges aktörer vars befintliga tjänster, till exempel program som syftar till våldsfrihet, kan utvidgas så att de kan nå unga bättre än i nuläget. Det är till fördel för sökanden om möjligheterna att erbjuda tjänster även på distans beaktas vid utvecklandet av tjänsten. Tjänsten kan vara riktad antingen till dem som utsätts för våld eller till förövare. Understöd som delas ut: högst 170 000 euro.
- För att utveckla de hjälptelefoner, och särskilt chattjänster, som är riktade till och hjälper brottsoffer. I utvecklingsarbetet bör man beakta att tjänsten ska vara tillgänglig i synnerhet bland unga. Understöd som delas ut: högst 100 000 euro.
Understödet kan beviljas för 2024 eller för 2024–2025.
Understödet ska sökas med en ansökningsblankett. Till ansökningsblanketten ska fogas en projektplan som ska innehålla:
- En beskrivning av de åtgärder som ingår i projektet och en tidsplan för när åtgärderna genomförs.
- En beskrivning av projektets målgrupp, en uppskattning av storleken på den målgrupp som projektet försöker nå och en beskrivning av på vilket sätt målgruppen konkret kan nås.
- En specifikation av de centrala aktörer och personer som deltar i projektet samt deras kompetensområden och ansvar vid genomförandet av projektet.
- Kostnadsförslaget för projektet.
- En redogörelse för dokumenteringen av projektet.
- En beskrivning av utvärderingsgrunderna och uppföljningen.
Allmänna anvisningar som gäller ansökningar finns i rullgardinsmenyerna på denna sida.
Ansökningstiden slutade den 8 december 2023. Understödsbesluten fattas i december 2023. Sökandena underrättas skriftligen om beslutet till den e-postadress som de angett i ansökningsblanketten.
På understödet tillämpas statsunderstödslagen (688/2001).
Genom understödet finansieras åtgärder som gör det möjligt att förebygga våld i ungas sällskapsförhållanden och parrelationer.
Understödet ska sökas på en ansökningsblankett. Till ansökningsblanketten bifogas de bilagor som anges på blanketten, med undantag av projektplanen:
• projektplan (se närmare kriterier ovan)
• sammanslutningens senaste verksamhetsberättelse (gäller inte kommunsökande)
• sammanslutningens senaste bokslut och revisionsberättelse (gäller inte kommunsökande)
• utredning över sammanslutningens namnteckningsrätt (t.ex. utdrag ur förenings-, stiftelse- eller handelsregistret).
Sökanden ska lämna in sin ansökan med bilagor till justitieministeriets registratorskontor (registratorskontoret.jm(a)gov.fi) inom den utsatta tiden. Sökanden ansvarar för att ansökan lämnas in inom utsatt tid. OBS! Registratorskontoret kan ta emot e-postmeddelanden på högst 20 megabyte. Om bilagorna är större än detta, ska de skickas i separata meddelanden.
Justitieministeriet sänder understödsbeslutet till den e-postadress som anges i ansökan.
Sökanden ska skicka eventuella kompletteringar till ansökan och begäran om ändring av beslutet per e-post till justitieministeriets registratorskontor.
Redogörelserna för beviljade statsunderstöd görs på en separat blankett. Redogörelserna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.
Understöden beviljas baserat på prövning. Bedömningen av ansökningarna och den inbördes jämförelsen av ansökningarna baserar sig på en helhetsbedömning. Vid jämförelsen av ansökningarna beaktas hur väl de ansökningsspecifika villkoren (grundläggande och tekniska villkor för beviljande), de allmänna grunderna och de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls.
För att understöd ska beviljas krävs det att den sökande uppfyller alla kriterier som anges nedan.
• Projektplanen ska innehålla en tillräckligt tydlig och noggrann beskrivning av den planerade verksamheten så att man kan bedöma om projektet är genomförbart.
• Projektplanen ska innehålla en beskrivning av hur man i projektet beaktar de unga och hur tillgänglig tjänsten är bland unga.
• Ansökningar där målet är att utveckla befintliga tjänster prioriteras.
Projektplanerna bedöms dessutom utifrån följande kriterier:
• projektets lämplighet med tanke på syftet med understödet (relevans)
• projektets genomförbarhet (realistisk projektplan)
• projektets kvalitet (genomförarens kompetens och erfarenhet på ämnesområdet)
• projektets resultat
• projektets kostnader är realistiska med hänsyn till nyttan.
Det understöd som justitieministeriet beviljar kan i regel täcka högst 90 procent av de godtagbara totala kostnaderna för den verksamhet som understöds. Projektets självfinansieringsandel bör således uppgå till minst 10 procent (även personalresurser godkänns).
Statsunderstödet kan beviljas för sökandens egen verksamhet eller egna projekt eller för att användas av sökanden för att understödja verksamhet eller projekt som genomförs av någon annan än sökanden och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet. Om statsunderstöd beviljas för att användas för att understödja en verksamhet eller ett projekt som genomförs av någon annan än understödstagaren och som fyller ändamålet enligt statsunderstödsbeslutet, ska statsunderstödstagaren med den som genomför verksamheten eller projektet ingå ett avtal om statsunderstödets användning, om övervakningen av användningen och om villkoren.
Justitieministeriet kan bevilja understöd endast om de allmänna förutsättningarna för beviljande av understöd enligt statsunderstödslagen uppfylls. Ministeriet beaktar de allmänna förutsättningarna också när beslut om understödets belopp fattas.
Allmänna förutsättningar för beviljande av statsunderstöd (7 § 1 mom. i statsunderstödslagen):
Det ändamål för vilket statsunderstöd söks är samhälleligt godtagbart.
Beviljandet av statsunderstöd är motiverat med avseende på de mål som satts för användningen av statsunderstödet.
Beviljandet av statsunderstöd ska anses vara nödvändigt med beaktande av annat offentligt stöd som sökanden erhållit samt arten och omfattningen av det projekt eller den verksamhet som är föremål för statsunderstödet.
Beviljandet av statsunderstöd inte bedöms orsaka mer än ringa snedvridning av konkurrensen och verksamheten på marknaden i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Den som tidigare har fått understöd av ministeriet ska se till att de redogörelser för användningen av understödet som förutsätts i stödbeslutet har lämnats in inom utsatt tid. Ministeriet avslår ansökan om sökanden väsentligt har försummat sin skyldighet att lämna ministeriet uppgifter för övervakningen av användningen av tidigare beviljade understöd.
Ansökan avslås också om den inkommer efter utsatt tid.
Understödet får användas endast för det ändamål som det har beviljats för.
Justitieministeriets understöd kan täcka högst en i understödsbeslutet fastställd andel av de godtagbara kostnaderna för den verksamhet eller det projekt som finansieras. De godtagbara kostnaderna definieras i understödsbeslutet och dess bilagor.
Understödet får inte tillsammans med andra offentliga understöd överstiga det i Europeiska unionen eller finsk lagstiftning föreskrivna maximibeloppet av statsunderstöd eller annat offentligt stöd.
Understödstagarens ekonomi och förvaltning ska ordnas på behörigt sätt.
En redovisning av användningen av understödet ska lämnas senast det datum som anges i beslutet.
Bidragstagaren förutsätts göra en ekonomisk redovisning enligt kostnadsställe, om bidraget gäller specialunderstöd eller allmänt statsunderstöd för en del av verksamheten.
Justitieministeriet har rätt att i samband med utbetalningen av statsunderstöd och övervakningen av dess användning utföra nödvändiga granskningar av statsunderstödstagarens ekonomi och verksamhet (statsunderstödslagen 16 §).
Understödstagaren ska reda ut sin eventuella skyldighet att iaktta upphandlingslagstiftningen och beakta detta i sin verksamhet. Även en understödstagare som inte hör till staten, kommunerna eller församlingarna kan vara skyldig att konkurrensutsätta sina upphandlingar enligt förfarandena i upphandlingslagen.
Om understödets mottagare uppfyller kännetecknen för en offentligrättslig inrättning (t.ex. om över hälften av finansieringen är offentlig), ska mottagaren i all upphandling iaktta upphandlingslagen.
Om understödets mottagare får understöd för en specifik upphandling till över 50 % av upphandlingens värde, bör mottagaren i den här upphandlingen iaktta upphandlingslagen. (Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016)
Statsrådets kansli har fastställt att understödstagaren ska begära anbud från fler än en leverantör i sådana upphandlingar av varor och tjänster där upphandlingens värde underskrider det nationella tröskelvärdet, men där värdet utan mervärdesskatt överstiger 20 000 euro.
En redovisning av hur understödet har använts ska lämnas in senast det datum som anges i beslutet. Redovisningen ska omfatta både ekonomisk rapportering och resultatrapportering. Av understödstagaren förutsätts rapportering på kostnadsplatsnivå om det är fråga om ett specialunderstöd eller allmänt understöd för en del av verksamheten.
Redovisningar av understöd görs på en särskild blankett. Redovisningarna ska sändas till justitieministeriets registratorskontor med det diarienummer som anges i beslutet.