Hyppää sisältöön
Media

Perusoikeuskirjasta tuli oikeudellisesti sitova 10 vuotta sitten

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 12.11.2019 11.02
Uutinen
The EU Charter of Fundamental Rights will celebrate its 10th anniversary this year, since it became legally binding with the entry into force of the Lisbon Treaty on 1 December 2009.
Kuva: Sera Martikainen, valtioneuvoston kanslia

EU:n perusoikeuskirja viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan. Siitä tuli oikeudellisesti sitova Lissabonin sopimuksen voimaantulon myötä 1. joulukuuta 2009.

EU:n puheenjohtajamaa Suomi, Euroopan komissio ja EU:n perusoikeusvirasto ovat tänään juhlistaneet tätä tapahtumaa pitämällä yhteisen konferenssin, jossa pohdittiin tapoja lisätä perusoikeuskirjan käyttöä ja näkyvyyttä sekä tietoisuutta sen käytännön merkityksestä kansalaisille.

Kansallisten viranomaisten yhtenä tärkeänä tehtävänä on huolehtia siitä, että perusoikeuskirjaan kirjatut oikeudet toteutuvat kansalaisten elämässä. Valtionhallinto on ymmärrettävä kokonaisuudeksi, joka käsittää lainsäädäntö- ja hallintoelinten lisäksi myös kansalliset tuomioistuimet. Oikeus- ja sisäasioiden neuvoston lokakuussa antamat päätelmät perusoikeuskirjasta edistävät merkittävästi perusoikeuskirjan toimeenpanoa niin neuvoston kuin jäsenvaltioidenkin tasolla.

— oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Korkean tason tapahtuma 12. marraskuuta: EU:n perusoikeuskirjasta totta kaikille

EU2019FI taustoitukset: Perusoikeuksien vahvistaminen EU:ssa

Sivun alkuun