Hyppää sisältöön
Media

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistetään osana Suomen EU-puheenjohtajuutta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2019 12.59
Uutinen
Kuva: Kosti Keistinen, valtioneuvoston kanslia

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet ovat teemana oikeusministeriön ja Euroopan komission järjestämässä korkean tason konferenssissa 23.–24. syyskuuta Brysselissä.

Konferenssin tarkoituksena on arvioida Euroopan komission seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin liittyvän toimenpidekokonaisuuden "List of Actions to Advance LGBTI Equality" toteutumista. Tilaisuuden toivotaan myös pohjustavan uuden komission yhdenvertaisuustyötä uusilla näkökulmilla sekä sitouttavan jäsenvaltioita yhdenvertaisuuden edistämiseen.

Suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin vaihtelee eri jäsenmaissa

Euroopan komissio julkaisee tilaisuudessa syrjintää koskevan Eurobarometri-tutkimuksensa tulokset. Tutkimustuloksista käy ilmi, miten asenteet ovat muuttuneet eri jäsenmaissa vuodesta 2015. Kokonaisuudessaan tulokset ovat parantuneet EU-tasolla. Esimerkiksi 76 prosenttia väestöstä on sitä mieltä, että homoilla, lesboilla ja biseksuaaleilla tulisi olla samat oikeudet kuin heteroseksuaaleilla, mikä on 5 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Hajonta EU-jäsenmaiden välillä on kuitenkin huomattavan suurta.

"Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksissa ollaan edistytty EU-jäsenmaissa, mutta silti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin suhtaudutaan jäsenmaissa eri tavoin. Yhteisten eurooppalaisten arvojen varaan rakentuva avoin keskustelu on tärkeää, jotta hyvä kehityssuunta jatkuisi", pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo. 

Toimiva kansalaisyhteiskunta on Blomqvistin mukaan erittäin tärkeässä roolissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämisessä. Kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ja viranomaisten yhteistyöllä voidaan kehittää yhteiskunnan rakenteita siten, että jokaisen perus- ja ihmisoikeudet voivat toteutua arjessa.

Perus- ja ihmisoikeudet ovat yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden pääteemoista.

Suomen EU-puheenjohtajakauteen kuuluvaan korkean tason konferenssiin osallistuu noin 450 asiantuntijaa EU-maista.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Katriina Nousiainen, oikeusministeriö, puh. +358295150275, sähköposti: katriina.nousiainen(at)om.fi

Sivun alkuun