Hyppää sisältöön
Media

Äitiys- ja isyyslait yhdistetään vanhemmuuslaiksi

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2021 13.41
Tiedote

Hallitus esittää nykyisten äitiys- ja isyyslakien yhdistämistä vanhemmuuslaiksi. Samalla lakiin on tarkoitus tehdä tarkistuksia, joita koskeva tarve on tullut esiin lain soveltamisessa. Esitys on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa.

Esityksen mukaan lapsella olisi jatkossakin kaksi oikeudellista vanhempaa. Vanhemmuus kirjattaisiin edelleenkin joko isyytenä tai äitiytenä kuitenkin niin, että isiä tai äitejä voi olla kaksi. 

Lisäaikaa vanhemmuuden kumoamiskanteen nostamiseen

Esityksessä kynnystä vanhemmuuden kumoamiseen madalletaan tilanteissa, joissa kumoamisen määräaika on umpeutunut. Vanhemmuuden kumoamista hakevalla olisi jatkossa vuosi aikaa päättää kumoamiskanteen nostamisesta, kun syy kanteen nostamiselle on tullut ilmi. Nykyään kanne on nostettava viipymättä.

Uutta esityksessä on myös se, että jos lapsi olisi tunnustettu ennen syntymää, tunnustamista ei voisi enää perua tai kiistää 30 päivän kuluessa lapsen syntymästä, kuten nykyisin. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhemmuuden tunnustaminen olisi mahdollista peruuttaa tai kiistää vain ennen lapsen syntymää tehdyllä kirjallisella ilmoituksella. Vanhemmat voisivat kuitenkin halutessaan varmistaa lapsen vanhemmuuden isyystutkimusten avulla vielä kuuden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä, jos he yhdessä pyytävät selvittämistä tai sen hyväksyvät.

Lisäksi esityksen mukaan ennakkotunnustamista koskevia asiakirjoja ei enää lähetetä äitiysneuvolasta lastenvalvojalle tarkistettaviksi, vaan ne lähetetään suoraan Digi- ja väestötietovirastoon odottamaan lapsen syntymää ja vanhemmuuden vahvistamista. 

Hedelmöityshoidoista annettua lakia muutetaan esityksen mukaan niin, että naispareille annetaan mahdollisuus valita hedelmöityshoitojen yhteydessä myös sellaisia siittiöitä, joiden luovuttaja on suostunut isyyden vahvistamiseen. Tällöin lapsen toiseksi vanhemmaksi vahvistetaan siittiöiden luovuttaja eikä synnyttäneen naisen kumppani.

Lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alussa.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Salla Silvola, p. 0295 150 314, [email protected], (24.9. asti)
erityisasiantuntija Joanna Grandell, p. 0295 150 220, [email protected]

Valtioneuvosto.fi/päätökset 

Lausuntotiivistelmä
 

Sivun alkuun