Hyppää sisältöön
Media

Digiraati helpottaa lasten ja nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

oikeusministeriöopetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2024 9.03
Tiedote

Oikeusministeriö on avannut Digiraati.fi-palvelun, jossa viranomaiset ja järjestöt voivat kuulla lapsia ja nuoria ja ottaa heitä mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Lapsille ja nuorille Digiraati tarjoaa kanavan ottaa kantaa heille tärkeisiin asioihin ja vaikuttaa päätöksentekoon.

Digiraati.fi on uusin tulokas valtion sähköisiin demokratiapalveluihin, joihin kuuluvat muun muassa otakantaa.fi, lausuntopalvelu.fi ja kansalaisaloite.fi. Digiraati on maksuton ja saavutettava palvelu, joka helpottaa lasten ja nuorten kuulemista sekä osallistumista päätöksentekoon. 

Digisukupolven vaikuttamisen väylä 

Lapsille ja nuorille Digiraati tarjoaa virallisen kanavan osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja vaikuttaa heille merkityksellisiin asioihin.
- Hallitusohjelmassa on erinomaisia kirjauksia lasten ja nuorten osallistamisesta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Digiraati on yksi konkreettinen työkalu lasten ja nuorten näkemysten kuulemiseksi, sanoo oikeusministeri Leena Meri.

Lisää ymmärrystä ja parempia päätöksiä

Digiraadissa käydään ohjattua ja anonyymia keskustelua valitusta aiheesta, etukäteen sovittuna ajanjaksona. Raadin järjestäjä laatii keskustelusta julkisen loppulausuman ja välittää lasten ja nuorten näkemykset päätöksiä tekeville aikuisille.

Menettelyn toivotaan lisäävän päättäjien ymmärrystä lasten ja nuorten maailmasta ja arjesta, näkökulmista ja tarpeista, ja auttavan osaltaan parantamaan päätöksenteon laatua.

Aiheet lasten ja nuorten elämästä

Digiraadissa käytävä keskustelu noudattaa turvallisemman tilan periaatteita, mikä helpottaa vaikeistakin asioista keskustelemista. 

Tähän mennessä digiraateja on järjestetty jo useita kymmeniä monenlaisista teemoista. Keskustelussa ovat olleet esimerkiksi yksinäisyys, mielenterveys, nuorten kokemat paineet, turvallisuus, rasismin torjuminen, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Tuoreimmat digiraadit käsittelevät puhelimen käyttöä koulussa, suhdetta liikuntaan ja tekoälyä perusopetuksessa.

Digiraati on syntynyt valtionhallinnon, kansalaisjärjestöjen ja tutkimusyhteistyön tuloksena. Palvelua on testattu ja kehitetty viimeisen parin vuoden aikana. Nyt se avautuu laajemmin eri organisaatioiden käyttöön. Raateja voivat järjestää yhteiskunnalliset toimijat, kuten ministeriöt, valtion virastot, kunnat, hyvinvointialueet, koulut ja oppilaitokset sekä lasten ja nuorten parissa toimivat kansalaisjärjestöt. Digiraati tukee kansallisen lapsistrategian ja hallitusohjelman tavoitteita lasten ja nuorten osallisuuden edistämisestä.

Digiraati on oikeusministeriön ylläpitämä osallistumisen alusta, joka on kehitetty yhteistyössä kansallisen lapsistrategian, opetus- ja kulttuuriministeriön, nuorisoalan osallisuuden osaamiskeskuksen, Punaisen Ristin Nuorten turvatalon, Nuorten Akatemian, Opetushallituksen ja Tampereen yliopiston ALL-YOUTH-tutkimushankkeen kanssa. Palvelun lapsiystävällisyyden kehittämiseen ovat osallistuneet myös SOS-Lapsikylä ja Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla. Palvelun kehittämisestä vastaa oikeusministeriö ja teknisestä ylläpidosta Oikeusrekisterikeskus.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Liisa Männistö, oikeusministeriö ([email protected], p. 0295 150 231)
erityisasiantuntija Laura Kuusio, sosiaali- ja terveysministeriö, kansallinen lapsistrategia ([email protected], p. 0295 163 504)
ylitarkastaja Marja Pulkkinen, opetus- ja kulttuuriministeriö ([email protected], p. 0295 330 113)

digiraati.fi

Tiedotteeseen on 21.11.2024 klo 10.55 korjattu sähköpostiosoitteet.

Sivun alkuun