Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Jari Lindström oikeusblogissa: Pohjoismainen saamelaissopimus yhden askeleen eteenpäin

22.12.2016 15.03
Uutinen

Norjan, Ruotsin ja Suomen välillä jo usean vuoden ajan käynnissä olleissa neuvotteluissa pohjoismaisesta saamelaissopimuksesta on saatu aikaan neuvottelutulos. Tarkoitus on ensi vuoden aikana viedä sopimuksen ratifiointia eteenpäin.

- Ennen ratifiointia tullaan tarkastamaan, että sopimusluonnos ja Suomen kansallinen lainsäädäntö vastaavat toisiaan. Tässä tarkasteluvaiheessa tullaan saamelaiskäräjälain uudistuksen yhteydessä mm. säätämään siitä, minkä määritelmän pohjalta hakeudutaan jatkossa saamelaiskäräjien vaaliluetteloon, kertoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström.

- Selvää on, että saamelaiskäräjälain uudistuksesta tullaan neuvottelemaan saamelaiskäräjien kanssa sekä kuulemaan laajasti myös muita tahoja, joita asia kiinnostaa. Hallitus tulee tämän prosessin pohjalta laatimaan esityksen tarvittavista uudistuksista eduskunnalle.

- Toivon, että kun saamme ajankohtaisia asioita eteenpäin ja ongelmia aiheuttaneita kysymyksiä ratkaistua, voimme samalla luoda pohjaa sovinnon rakentamiselle. Riitely ja vihainen puhe tuskin on kenenkään toiveena – saamelaisasioissa tai muutenkaan, Lindström painottaa.


Lue Jari Lindströmin blogikirjoitus: Pohjoismainen saamelaissopimus yhden askeleen eteenpäin
 

Sivun alkuun