Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Lindström avasi lähisuhdeväkivallan uhreille tarkoitetun Nollalinja-puhelinpalvelun

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2016 11.26
Tiedote
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström toteaa, että rikoksen uhrin asemaa on parannettu usealla keinolla kuluvana vuotena. - Ensinnäkin, esitutkintaviranomaisen velvollisuutta antaa asianomistajalle tietoa hänen oikeuksistaan on laajennettu. Uhrille on ilmoitettava muun muassa saatavilla olevista tukipalveluista, ministeri totesi tänään Nollalinja-puhelinpalvelun avaustilaisuudessa Helsingissä.

- Toiseksi, lakiin on lisätty säännökset asianomistajan henkilökohtaisesta arvioinnista. Arvioinnin tarkoituksena on selvittää, mitä toimenpiteitä tarvitaan uhrin suojelemiseksi lisäkärsimykseltä, kun asiaa käsitellään esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä, ministeri jatkoi.

- Kolmanneksi, säännöksiä vangin ja tutkintavangin vapautumisesta ilmoittamisesta on tarkennettu. Tiettyjen vakavien rikosten, kuten väkivalta- ja seksuaalirikosten, uhreilla on oikeus halutessaan saada tieto tekijän vapautumisesta.

Ministeri Lindström totesi, että lakimuutokset tukevat oikeusministeriön strategista tavoitetta huolehtia heikomman osapuolen suojasta. Yksi keino tässä työssä on uhrin tukipalveluiden parantaminen Nollalinjan avaamisella.

Maanantaina avattu Nollalinja (080 005 005) saa rahoitusta joulukuun alusta perityn rikosuhrimaksun kautta. Rikosuhrimaksusta arvioidaan kertyvän vuosittain noin 4,5 miljoonaa euroa. Oikeusministeriön valtionavustuksista rahoitetaan etenkin Rikosuhripäivystyksen ja Nollalinjan toimintaa.

- Tämä aikaansaannos on seurausta järjestöpuolen osaamisesta, sitoutumisesta sekä toimivasta yhteistyöstä eri tahojen ja ministeriöiden välillä, ministeri Lindström totesi.

Lisätietoja:
erityisavustaja Leena Riekkola, puh. 02951 60375, neuvotteleva virkamies Mervi Sarimo, puh. 02951 50570

Jari Lindström
Sivun alkuun