Pienille luotoille 51 prosentin korkokatto kesäkuun alusta
Alle 2 000 euron luotoille asetetaan 51 prosentin korkokatto kesäkuun alusta lukien. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lainmuutokset huomenna perjantaina 15. maaliskuuta. Korkokatolla pyritään hillitsemään pikavippien synnyttämiä velkaongelmia.
Luoton todellinen vuosikorko saa olla enintään korkolaissa tarkoitettu viitekorko lisättynä 50 prosenttiyksiköllä. Tämänhetkisellä viitekorolla korkokatto on 51 prosenttia. Nykyisin todellinen vuosikorko on pikaluotoissa ollut keskimäärin useita satoja prosentteja.
Korkokatto koskee muitakin alle 2 000 euron luottoja kuin pikaluottoja. Sen piiriin kuuluvat myös luottokorttiluotot ja sellaiset muut hyödykesidonnaiset luotot, joissa kuluttaja luottosopimuksen nojalla saa myös nostaa rahaa. Korkokattosääntelyn ulkopuolelle jäävät sitä vastoin sellaiset hyödykesidonnaiset luotot, joita kuluttaja voi käyttää pelkästään tavaroiden tai palveluiden maksamiseen luotonantajan kanssa yhteistoiminnassa toimivissa kaupoissa.
Korkoa laskettaessa otetaan huomioon paitsi luoton korko myös siitä aiheutuvat muut kustannukset. Pikaluoton hinta ilmoitetaan nykyisin koron sijasta yleensä käsittely- ja toimituskustannuksina.
Lisäksi kielletään lisämaksullisten tekstiviestipalvelujen käyttö kaikessa luottosuhteeseen liittyvässä asioinnissa. Luotonantaja ei saa enää periä kuluttajilta tekstiviestikuluja lainan hakemisesta, lopullisen lainapäätöksen tekemisestä ja mahdollisesta eräpäivän siirrosta.
Luotonantajien on selvitettävä kuluttajan luottokelpoisuus nykyistä tarkemmin myös määrältään pienemmissä luotoissa. Arviointi tulee tehdä kuluttajan tuloja ja muita taloudellisia olosuhteita koskevien riittävien tietojen perusteella samaan tapaan kuin isommissakin luotoissa. Luotonantajalla on myös velvollisuus kohtuullisin toimenpitein pyrkiä varmistamaan kuluttajan antamien tietojen oikeellisuus.
Uudistus vähentää todennäköisesti nykyisentyyppisten pikaluottojen tarjontaa. Ongelmia, joita luoton saannin vaikeutumisesta voi aiheutua vähävaraisille ja pienituloisille kuluttajille, pyritään vähentämään kehittämällä hallitusohjelman mukaisesti sosiaalista luototusta koko maan kattavaksi. Eduskunta edellyttää myös lausumassaan, että hallitus kehittää keinoja kotitalouksien velkaantumisen syiden ja kehityksen seurantaan ja ryhtyy tarvittaessa lainsäädännöllisiin ja muihin lisätoimiin velkaantumiskehityksen hillitsemiseksi.
Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen, puh. 02951 50266
lainsäädäntöneuvos Sofia Rajamäki, puh. 02951 50554
sähköposti: [email protected]