Rattijuopumukset sakkomenettelyyn
Sakkomenettelyn käyttöä laajennetaan 1. kesäkuuta 2019 alkaen siirtämällä ajokiellon määrääminen kokonaan poliisille. Muutoksen jälkeen rattijuopumukset voidaan käsitellä sakkomenettelyssä.
Nykyisin ajokielto on määrättävä käräjäoikeudessa, mikä estää sakkomenettelyn käytön rattijuopumuksissa. Sakkomenettelyssä rikosta ei käsitellä tuomioistuimessa, vaan syyttäjä määrää sakkorangaistuksen poliisin vaatimuksen perusteella. Tuomioistuimessa käsitellään jatkossakin törkeät rattijuopumukset samoin kuin rattijuopumukset, jotka johtavat vankeusrangaistukseen.
Uudistuksen myötä poliisi määrää ajokiellon sen jälkeen, kun liikennerikos on ratkaistu joko sakkomenettelyssä tai tuomioistuimessa. Lisäksi ajokieltomenettelyä uudistetaan muun muassa siten, että poliisi voi kuulla kuljettajaa jo tapahtumapaikalla. Poliisin ajokieltopäätökseen voi vaatia oikaisua ja sen jälkeen valittaa hallinto-oikeuteen.
Sakkomenettelyyn liittyvää suostumusta koskevaa sääntelyä kevennetään. Uudistuksen tultua voimaan on riittävää, että rikoksesta epäilty suostuu asian käsittelemiseen sakkomenettelyssä. Hänen ei enää ole välttämätöntä tunnustaa tekoa tai ilmoittaa hyväksyvänsä seuraamusta, jotta asia voitaisiin käsitellä sakkomenettelyssä.
Sakkomenettelyn käytön laajentaminen nopeuttaa rikosasioiden käsittelyä ja parantaa siten oikeuden saatavuutta. Sakkomenettelyn laajentamisen tavoitteena on pääministeri Juha Sipilän hallituksen strategisen ohjelman mukaisesti mahdollistaa tuomioistuinten keskittyminen ydintehtäviinsä.
Uudistuksen esitetään tulevan voimaan ensi vuonna, koska se edellyttää muutoksia viranomaisten tietojärjestelmiin. Voimaantulo on tarkoitus vahvistaa presidentin esittelyssä tiistaina 30. tammikuuta.
Lisätietoja: lainsäädäntöneuvos Ville Hinkkanen, oikeusministeriö, puh. 02951 50165, sähköposti: [email protected]
Tiedote 19.9.2017: Rattijuopumuksia esitetään sakkomenettelyyn