Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä selkeyttämään sukuelinten silpomisen rangaistavuutta rikoslaissa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2021 11.30
Tiedote

Oikeusministeriö on asettanut työryhmän valmistelemaan tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen säätämistä rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin.

Eduskunnalle luovutettiin vuonna 2019 kansalaisaloite koskien tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämistä ja eduskunnan lakivaliokunta antoi viime syksynä kansalaisaloitetta koskevan mietinnön. Sen pohjalta eduskunta päätti edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy mahdollisimman ripeästi toimenpiteisiin tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen säätämiseksi rikoslaissa rangaistavaksi nykyistä selkeämmin. Samalla edellytetään, että tarvittavat lakiehdotukset annetaan eduskunnan käsiteltäviksi kuluvan vaalikauden aikana.

- Tyttöihin ja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy on yksi hallituksen tärkeä painopistealue, johon panostamme monin eri keinoin. Oikeusministeriössä on muun muassa laadittu vuodet 2020-2023 kattava naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaohjelma, ja nyt käynnistettävä silpomisen rangaistavuutta selkeyttävä hanke tukee tätä työtä, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista arvioidaan tällä hetkellä Suomessa rikoslain pahoinpitelyä koskevien säännösten nojalla, ja on siten rangaistavaa Suomessa nykyisinkin. Sukuelinten silpominen on kielletty myös muun muassa Suomea velvoittavassa naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta tehdyssä Euroopan neuvoston yleissopimuksessa (ns. Istanbulin sopimus). 

Työryhmän toimikausi on 26.5.2021 – 28.2.2022 ja sen puheenjohtajana toimii oikeusministeriön erityisasiantuntija Katariina Paakkanen. Työryhmässä on oikeusministeriön lisäksi jäseniä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriöstä, poliisilaitoksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), Helsingin käräjäoikeudesta, Syyttäjälaitokselta, Helsingin yliopistolta, Suomen asianajajaliitosta sekä Ihmisoikeusliitosta. 

Lisätietoja: 
erityisasiantuntija Katariina Paakkanen, p. 0295 150 101, [email protected]

Sivun alkuun