Blogit

Sananvapaus ja -vastuu - kolikon molemmat puolet

Julkaisupäivä 18.4.2017 16.07 Blogit OM

Kaisa Hämäläinen, Sannamari Knuutila, Santeri Nousjoki, Aaro Vasama ja Heli Virtanen, Lahden yhteiskoulu: Sananvapaus ja -vastuu - kolikon molemmat puolet

18.4.2017

Perustuslaissa sananvapaus määritellään seuraavasti: “Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä." Yleisesti sananvapaus ajatellaan siten, että saisi sanoa ihan mitä tahansa. Tämä sinällään on oikein, mutta siitä unohdetaan helposti sanomisen rikosoikeudellinen vastuu.

Sananvapaus on tärkeä arvo, jota pitää sekä vaalia että suojella ja jonka nojalla henkilö saa ilmaista itseään. Itsensä ilmaisu on helpottunut sosiaalisen median kautta, mikä on osaltaan lisännyt myös tunnepurkauksia, joissa mennään harmaalle alueelle. Rikoslaissa määritellään erinäköinen sanallinen loukkaaminen toista ihmistä kohtaan vääryydeksi ja tuomittavaksi teoksi siinä missä fyysinen pahoinpitely. Muutama poliitikko on saanut tuomion vähintäänkin kyseenalaisista kirjoituksista. Mediassa he ovat kertoneet, että heidän sananvapauttaan on rajoitettu, vaikkei niin ollut oikeasti tapahtunut. Sananvapautta ei ole missään vaiheessa rajoitettu, vaan sanomisista on vain joutunut kantamaan vastuun oikeudessa. Sananvastuu korostuu sananvapaudessa.

Mitä tahansa asiaa saa kritisoida ilman pelkoa poliisista, mutta kritiikin esittäminen on oma taitolajinsa. Usein sanavalinnat ja retoriikka muuttuvat pikaisesti koviksi, jolloin itse pääasian kritisointi jää varjoon. Parilla väärällä sanalla saadaan muuten hyvä kritisointi menemään vaaralliselle sektorille, mistä poliisikin saattaa kiinnostua. Haukkumasanojen käyttö on aina riskialtista varsinkin, jos niitä tulee kirjoitettua tunnemyrskyssä, jolloin useimmat ylilyönnit tapahtuvat. Väitteisiin saa myös paljon enemmän järkevyyttä, jos niille on esittää faktoja tueksi. Yksinkertaistamalla kritisoitavaa asiaa kritiikin väärinymmärtämisen mahdollisuus moninkertaistuu. Järkevästi argumentoimalla ja käyttämällä sopivia sanavalintoja ongelmia ei ilmene, ja sananvapaus pääsee elementtiinsä.

Kaikkialla maailmalla sananvapaus ei ole tällä hetkellä nosteessa, mutta Suomessa sananvapaudella tulee jatkossakin olemaan vankka asema, koska kuitenkin länsimaisen demokratian perusarvoihin kuuluu sananvapaus. Tulevaisuudessakin ihminen saa arvostella epäkohtia ympäristöstään, mutta sanomisistaan tulee olla valmis vastaamaan, jos siihen katsotaan olevan tarvetta. Sananvapauden puitteissa toimimisessa ei ole mitään hätää, kunhan reilut pelisäännöt muistaa. Terveellä järjellä ja käytöstavoilla pääsee pitkälle sananvapaudessa.

Sammanfattning

Var och en har yttrandefrihet. Till yttrandefriheten hör rätten att framföra, sprida och ta emot information, åsikter och andra meddelanden utan att någon i förväg hindrar detta. Yttrandefrihet hör till grundvärderingarna i västerlandet. Det är en viktig värdering. Till yttrandefrihet hör kriminalrättsligt ansvar och var och en måste vara färdig att ansvara för vad hen har sagt. Ansvar för ordet betonas i yttrandefrihet. Att uttrycka saklig kritik är inte lätt. Var och en ska argumentera med förstånd och välja sina ord skickligt för att hen ska kunna förminska risker för att någon missförstår förbudet.

__________________________________

 

Tämä blogikirjoitus on osa oikeusministeriön ja lukioiden Suomi100-juhlavuoden kirjoitussarjaa. Kirjoitussarjassa opiskelijat pohtivat perustuslakia.