Kysymyksiä ja vastauksia koronasta
Tälle sivulle on koottu koronaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia oikeusministeriön vastuualueelta.
Oikeushallinnon korona-aiheiset tiedotteet löytyvät sivustolta oikeus.fi.
Kokoontumiset ja kokoukset
-
Osakeyhtiöiden, asunto-osakeyhtiöiden, osuuskuntien ja yhdistysten kokouksia voidaan tänä keväänä myöhentää niin, että ne järjestetään syyskuun loppuun mennessä. Lykkäysmahdollisuus ei koske tilinpäätöksen laatimista. (laki 375/2021)
Yhteisön hallitus voi lisäksi lykätä kokousta pidemmälle tai yhdistää kevät- ja syyskokoukset. Päätöksen on perustuttava kokonaisarviointiin, jossa on otettava huomioon yhteisön yhtiöjärjestys tai säännöt päätettävistä asioista, osakas- tai jäsenkunnan terveydensuojelutarpeet sekä se, voiko lykkäyksestä aiheutua vahinkoa yhteisölle tai sen osakkeenomistajille tai jäsenille (ks. LaVL 2/2020 vp, s. 4 ja HE 117/2020 vp). Yleensä lykkäys tai kokousten yhdistäminen ei vaikuta päätösten pätevyyteen.
Päivitetty 7.5.2021 klo 16.36oikeusministeriö
-
Osuuskunnan tai yhdistyksen hallitus voi sallia jäsenille etäosallistumisen, vaikka niiden säännöissä etäosallistuminen olisi erikseen kielletty tai sitä ei olisi sallittu. Väliaikainen laki on voimassa 30.6.2022 asti. (laki 375/2021)
Osuuskunnan tai yhdistyksen johdon tulee huolehtia siitä, että kaikilla jäsenillä on käytännössä riittävä mahdollisuus osallistua yhdistyksen tai osuuskunnan kokouksen päätöksentekoon koronaepidemiasta huolimatta. Tällöin voi olla tarpeen sallia osallistuminen asiamiehen välityksellä tai etänä. Jos yhdistyksen jäsenellä ei ole riittäviä digitaitoja etäosallistumiseen, voi käytännössä esiintyä tilanteita, joissa hänellä on tekninen "digiavustaja" kokouksessa, vaikka yhdistyslaki ei sitä nimenomaan sallikaan, koska rajoituksen noudattamista ei käytännössä voi valvoa etäosallistumisessa.
Osallistumistapojen valinnassa ja kokousten käytännön toteuttamisessa on syytä huomioida, että etäosallistumisessa ei välttämättä voida todeta varmasti, ketkä kaikki kokoukseen tosiasiassa osallistuvat jäsenten ja mahdollisten asiamiesten lisäksi.
Yhdistyksen hallituksen tulee antaa riittävät ohjeet etäosallistumiseen ja äänestyksiin. Mallia voidaan ottaa esimerkiksi äänestys- ja vaalijärjestyskäytännöistä. Sama koskee etäosallistumista valtuutettujen kokoukseen. Varsinaista yhdistyslain 30 §:ssä tarkoitettua äänestys- ja vaalijärjestystä ei voida hallituksen toimesta hyväksyä.
Vaikka käytännössä kaikki kokouksen osallistujat osallistuisivat etäosallistuen, tulee kokouksella tästä huolimatta olla fyysinen kokouspaikka.
Päivitetty 7.5.2021 klo 16.38oikeusministeriö
-
Pörssiyhtiön hallitus voi päättää, että yhtiökokoukseen voi osallistua vain asiamiehen välityksellä tai etänä. Väliaikainen laki on voimassa 30.6.2022 asti. (laki 375/2021)
Hallitus voi päättää, että myös asiamies osallistuu etänä. Tällöin osakkeenomistajien kyselyoikeus, johdon vastausvelvollisuus ja osakkaiden ehdotusoikeus on järjestettävä ennen kokousta ja päätöksistä äänestämistä. Äänestys voidaan järjestää ennakkoon tai kokouksen aikaisena etä-äänestyksenä.
Pörssiyhtiön toimittamassa kokouskutsussa on yksityiskohtaiset ohjeet kokoukseen osallistumisesta, kysymysten ja vastaehdotusten esittämistavasta ja -ajasta sekä kysymysten, ehdotusten ja yhtiön vastausten julkistamisesta.
Päivitetty 7.5.2021 klo 16.39oikeusministeriö
-
Osuuskunnan jäsen voi suoraan lain nojalla käyttää asiamiestä, vaikka se olisi säännöissä kielletty. Väliaikainen laki on voimassa 30.6.2022 asti.
Yhdistyksen hallitus voi sallia asiamiehen käytön, vaikka yhdistyksen säännöt eivät sitä sallisi. Väliaikainen laki on voimassa 30.6.2022 asti. (laki 375/2021) Yhdistyksen hallitus voi käytännössä myös asettaa sellaisia asiamiestä koskevia perusteltuja edellytyksiä, jotka ovat yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisia. Yhdistyksen tarkoitukseen ja toimintaan perustuen esimerkiksi liittoyhdistyksen hallitus voi edellyttää, että liittoyhdistyksen kokouksessa asiamiehen on oltava liiton jäsenyhdistyksen jäsen.
Päivitetty 7.5.2021 klo 16.41oikeusministeriö
-
Oikeusministeriö on selvittänyt yhteisöjen kokouskäytäntöjä maalis-elokuussa 2020. Selvityksen perusteella väliaikaisen lain mahdollistamat kokousjärjestelyt ovat olleet toimivia eikä tiedossa ole väliaikaisesta lainsäädännöstä aiheutuneita ongelmia osakkaiden ja jäsenten kokousosallistumisessa (Oikeusministeriön selvityksiä ja ohjeita 2020:17 - http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-894-3).
Päivitetty 26.3.2021 klo 10.08oikeusministeriö
-
Lisätietoja kokousten järjestämiseen, asiamiehen käyttöön, etäosallistumiseen ja tilinpäätöksen laatimiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä antavat eri yhteisömuotojen ja toimialojen järjestöt, neuvontatahot ja muut organisaatiot, kuten
- Elinkeinoelämän keskusliitto (EK)
- Keskuskauppakamari (KKK)
- EK:n ja KKK:n yhteydessä toimiva Listayhtiöiden neuvottelukunta
- Suomen yrittäjät
- Kiinteistöliitto
- Isännöintiliitto
- Osuustoimintakeskus Pellervo
- SOSTE ry
- Olympiakomitea
- Nuorisoalan kattojärjestö Allianssi
- SAK
- Suomen tilintarkastajat.
Päivitetty 26.3.2021 klo 10.06oikeusministeriö
-
Taloyhtiön hallitus voi sallia etäosallistumisen suoraan asunto-osakeyhtiölain perusteella, mutta osakkaalla on aina oikeus osallistua myös paikan päällä. Taloyhtiön osakkaalla on myös aina oikeus käyttää kokouksessa edustajaa.
Päivitetty 26.3.2021 klo 9.56oikeusministeriö
-
Osuuskunnan tai yhdistyksen hallitus voi suoraan lain nojalla edellyttää ennakkoilmoittautumista osuuskunnan tai yhdistyksen kokoukseen, joka pidetään viimeistään 30.6.2021. Kokoukseen ilmoittautumisen määräpäivä voi olla kaksi viikkoa ennen tai sitä lähempänä kokousta. Aika, jolloin kokouskutsu on viimeistään lähetettävä, lasketaan ilmoittautumisen viimeisestä määräpäivästä.
Päivitetty 26.3.2021 klo 9.51oikeusministeriö
-
Kokouksen järjestäminen ja koolle kutsuminen on yhteisön hallituksen tehtävä. Osakkeenomistajat ja jäsenet voivat odottaa tietoa kokousten järjestämisestä hallitukselta.
Päivitetty 26.3.2021 klo 9.46oikeusministeriö
Lapset ja nuoret
-
Lapsella on oikeus pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa. Tätä oikeutta on vaalittava kaikissa tilanteissa.
Lisätietoa ja tarkemmat ohjeet vanhemmille löytyvät THL:n sivuilta
Päivitetty 26.3.2021 klo 9.39oikeusministeriö
Talous
-
Kuluttajaluottojen tilapäinen 10 prosentin enimmäiskorko koskee kuluttajansuojalain 7 luvun soveltamisalaan kuuluvia kuluttajaluottoja. Hyödykesidonnaiset luotot, kuten esimerkiksi yleisluottokorttiluotot, autojen osamaksukauppa ja verkkokaupan erämaksumahdollisuus, on rajattu korkokaton ulkopuolelle.
Päivitetty 26.3.2021 klo 9.49oikeusministeriö
-
Kuluttajaluottojen suoramarkkinointikielto koskee kuluttajansuojalain 7 luvun soveltamisalaan kuuluvia kuluttajaluottoja, myös hyödykesidonnaisia luottoja.
Päivitetty 25.3.2021 klo 15.59oikeusministeriö
-
Koronakriisi voi muuttaa monen ihmisen taloudellista tilannetta. Mitä olisi hyvä huomioida, kun tulot pienevät? Mitä kannattaa huomioida, jos olet ottamassa lainaa? Vastauksia näihin ja muihin kysymyksiin löytyy talous- ja velkaneuvonnan verkkosivuilta.
Neuvoja omaan taloustilanteeseesi saat talous ja velkaneuvonnan chatista ja oikeusaputoimistojen talous- ja velkaneuvonnasta. Chat on avoinna arkisin klo 10–12 torstaisin klo 15–17. Chat ja oikeusaputoimistojen yhteystiedot löytyvät verkkopalvelusta oikeus.fi
- Ulosoton väliaikaisiin muutoksiin jatkoa (OM:n tiedote 18.3.2021)
- Velallisen maksuaika konkurssiuhkaisen maksukehotuksen tiedoksiannon jälkeen pitenee 30 päivään (OM:n tiedote 14.1.2021)
- Kuluttajaluottojen enimmäiskoron ja markkinoinnin väliaikaisiin rajoituksiin esitetään jatkoa (OM:n tiedote 26.11.2020)
Katso neuvoja myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston ja Takuusäätiön sivuilta
Päivitetty 24.3.2021 klo 16.05oikeusministeriö
Katso myös
- Rajoitukset ja suositukset koronaepidemian aikana (valtioneuvosto.fi)
- Ministeriöille usein esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia koronasta (valtioneuvosto.fi)
- Valtion puhelin- ja chat-neuvontapalvelu (valtioneuvosto.fi)
- Hallituksen linjaukset koronatilanteeseen liittyen (valtioneuvosto.fi)
- Tietoa koronaviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla
- Tietoa mm. yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista aluehallintoviraston (AVI) sivuilla
- Usein kysyttyä tietosuojasta ja koronaviruksesta (tietosuoja.fi)