Frågor och svar om coronavirus
Här finns frågor och svar om hur vi hanterar coronaviruset inom justitieministeriets ansvarsområde.
Pressmeddelanden om coronaviruset inom rättsväsendet finns på webbplatsen Oikeus.fi.
Evenemang och sammankomster
-
Aktiebolag, bostadsaktiebolag, andelslag och föreningar kan senarelägga sina bolagsstämmor och årsmöten så att de i stället för i vår ordnas före utgången av september. Möjligheten till uppskov gäller inte upprättande av bokslut. (lag 375/2021)
En sammanslutnings styrelse kan dock skjuta upp mötet eller slå samman vår- och höstmötet. Beslutet ska grunda sig på en samlad bedömning där styrelsen beaktar sammanslutningens bolagsordning eller stadgar om de ärenden som ska beslutas, delägarnas eller medlemmarnas behov av hälsoskydd samt huruvida senareläggningen kan orsaka sammanslutningen eller dess delägare eller medlemmar skada (se LaUU 2/2020 rd, s. 4 och RP 117/2020 rd). I allmänhet påverkas beslutens giltighet inte av en senareläggning eller sammanslagning av möten.
Uppdaterad 7.5.2021 kl. 16.36justitieministeriet
-
Styrelsen för ett andelslag eller en förening kan tillåta att medlemmarna deltar på distans även om deltagande på distans uttryckligen förbjuds eller inte tillåts i stadgarna. Den temporära lagen gäller till och med den 30 juni 2022. (lag 375/2021)
Andelslagets eller föreningens ledning ska se till att alla medlemmar i praktiken har tillräckliga förutsättningar att delta i beslutsfattandet vid föreningsmötet eller andelsstämman trots coronaepidemin. Det kan vara nödvändigt att tillåta deltagande via ett ombud eller på distans. Om en föreningsmedlem inte har tillräckliga digitala färdigheter för deltagande på distans kan det i praktiken förekomma situationer där medlemmen har en teknisk ”digital assistent” vid mötet, även om föreningslagen inte uttryckligen tillåter det, eftersom det i praktiken inte är möjligt att övervaka att en sådan begränsning iakttas vid deltagande på distans.
Vid valet av sätt att delta och det praktiska genomförandet av mötena finns det skäl att beakta att man vid deltagande på distans inte nödvändigtvis kan konstatera med säkerhet vilka som de facto deltar i mötet utöver medlemmarna och eventuella ombud.
Föreningens styrelse ska ge tillräckliga instruktioner för deltagande och omröstningar på distans. Exempelvis kan omröstnings- och valordningen tas som modell. Detsamma gäller deltagande i fullmäktigemöten på distans. Den egentliga omröstnings- och valordningen enligt 30 § i föreningslagen kan inte godkännas genom beslut av styrelsen.
Även om alla mötesdeltagare i själva verket deltar på distans, ska mötet trots detta ha en fysisk mötesplats.
Uppdaterad 7.5.2021 kl. 16.38justitieministeriet
-
Ett börsbolags styrelse kan besluta att det går att delta i bolagsstämman endast genom ombud eller på distans. Den temporära lagen gäller till och med den 30 juni 2022. (lag 375/2021)
Styrelsen får besluta att också ombudet ska delta på distans. Då bör aktieägarnas frågerätt, ledningens skyldighet att svara samt delägarnas rätt att framföra förslag ordnas före mötet och eventuell röstning om beslut. Röstningen kan ordnas på förhand eller i form av distansröstning under mötet.
I ett börsbolags stämmokallelse finns detaljerade anvisningar om deltagande i stämman, sättet och tiden för att framställa frågor och lägga fram motförslag samt om offentliggörande av frågor, förslag och bolagets svar.
Uppdaterad 7.5.2021 kl. 16.39justitieministeriet
-
En medlem i ett andelslag kan direkt med stöd av lag anlita ett ombud, även om det är förbjudet enligt stadgarna. Den temporära lagen gäller till och med den 30 juni 2022.
Föreningens styrelse kan tillåta att ett ombud anlitas även om föreningens stadga inte tillåter det. Den temporära lagen gäller till och med den 30 juni 2022. (lag 375/2021)Föreningens styrelse kan i praktiken också ställa sådana motiverade villkor för ombud som är förenliga med likställighetsprincipen. Med stöd av föreningens syfte och verksamhet kan till exempel styrelsen för en förbundsförening förutsätta att ombudet vid förbundsföreningens stämma ska vara medlem av förbundets medlemsorganisation.
Uppdaterad 7.5.2021 kl. 16.41justitieministeriet
-
Justitieministeriet har i mars–augusti 2020 utrett sammanslutningarnas praxis för stämmor och möten. Enligt utredningen har de mötesarrangemang som den temporära lagen möjliggör fungerat väl och lagen har inte uppgetts medföra problem för delägarnas och medlemmarnas deltagande i möten (Justitieministeriets utredningar och anvisningar 2020: 17 - http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-894-3).
Uppdaterad 26.3.2021 kl. 10.08justitieministeriet
-
Närmare upplysningar om de praktiska arrangemang som gäller ordnande av möten, anlitande av ombud, distansdeltagande och upprättande av bokslut ges av organisationer, rådgivningsorgan och andra sammanslutningar inom olika samfundsformer och branscher, såsom
- Finlands näringsliv EK
- Centralhandelskammaren
- Delegationen för börslistade bolag (i anslutning till Finlands näringsliv och Centralhandelskammaren)
- Företagarna i Finland
- Finlands Fastighetsförbund
- Disponentförbundet
- Pellervo Coop Center – Intressebevaknings- och servicecentralen för finländska andelsföretag
- SOSTE Finlands social och hälsa
- Finlands Olympiska Kommitté
- Ungdomssektorns takorganisation i Finland Allians
- Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC
- Finlands Revisorer
Uppdaterad 26.3.2021 kl. 10.06justitieministeriet
-
Husbolagets styrelse kan tillåta distansdeltagande direkt med stöd av lagen om bostadsaktiebolag, men en delägare har alltid rätt att delta också på plats. En delägare i ett husbolag har också alltid rätt att anlita ett ombud som företräder honom eller henne vid stämman.
Uppdaterad 26.3.2021 kl. 9.56justitieministeriet
-
Andelslagets eller föreningens styrelse kan direkt med stöd av lag kräva förhandsanmälan till en andelsstämma eller ett föreningsmöte som hålls senast den 30 juni 2021. Den sista anmälningsdagen får vara tidigast två veckor före stämman eller mötet. Minimitiden för att skicka ut möteskallelsen räknas bakåt från den sista anmälningsdagen.
Uppdaterad 26.3.2021 kl. 9.51justitieministeriet
-
Att ordna mötet och skicka möteskallelsen är styrelsens uppgift. Aktieägarna och ledamöterna kommer att få information från styrelsen om hur mötet ordnas.
Ordnandet av bolagsstämmor och årsmöten underlättas under undantagstillståndet. Avsikten är att riksdagen ska behandla den temporära lagen snabbt och att den ska träda i kraft så snart som möjligt. Den temporära regleringen föreslås gälla till den 30 september 2020. Svaret bygger på lagförslaget.
Uppdaterad 26.3.2021 kl. 9.46justitieministeriet
Barn och unga
-
Barnet har rätt att hålla kontakt med båda föräldrarna. Denna rättighet måste värnas även under coronavirusepidemin.
Uppdaterad 26.3.2021 kl. 9.40justitieministeriet
Ekonomi
-
Den tillfälliga maximiräntan på 10 procent gäller de konsumentkrediter som omfattas av konsumentskyddslagens 7 kapitels tillämpningsområde. Räntetaket gäller inte så kallade nyttighetsbundna krediter, till exempel kreditkort eller avbetalningsköp.
Uppdaterad 26.3.2021 kl. 9.49justitieministeriet
-
Förbudet mot direkt marknadsföring gäller de konsumentkrediter som omfattas av konsumentskyddslagens 7 kapitels tillämpningsområde, inklusive nyttighetsbundna krediter.
Uppdaterad 25.3.2021 kl. 15.59justitieministeriet
-
Coronakrisen kan förändra många människors ekonomiska situation. Vad är bra att beakta när inkomsten minskar? Vad lönar det sig att tänka på innan man tar lån? Svar på detta och många andra frågor hittar du på ekonimi- och skuldrådgivningens webbsidor.
Råd om din egen ekonomi kan du få via ekonomi- och skuldrådgivningens chatt och rättshjälpsbyråernas ekonomi- och skuldrådgivning. Chatten är öppen på vardagar kl. 10–12. Chattens och rättshjälpsbyråernas kontaktuppgifter finns på oikeus.fi
- De temporära ändringarna i utsökningen föreslås fortsätta (JM:s pressmeddelande 18.3.2021)
- Gäldenärens betalningstid efter delgivningen av en betalningsuppmaning med hot om konkurs förlängs till 30 dagar (JM:s pressmeddelande 14.1.2021)
- Fortsättning föreslås på de temporära begränsningarna i maximiräntan på och marknadsföringen av konsumentkrediter (JM:s pressmeddelande 26.11.2020)
Se också råd på Konkurrens- och konsumentverkets webbplats
Uppdaterad 24.3.2021 kl. 16.05justitieministeriet
Se också
- Gällande begränsningar under coronavirusepidemin (statsrådet.fi)
- Till ministerier ställda frågor och svar om coronaviruset (statsrådet.fi)
- Man kan få information om coronaviruset också per telefon och chatt (statsrådet.fi)
- Regeringens riktlinjer (statsrådet.fi)
- Information om coronaviruset på webbplatsen av Institutet för hälsa och välfärd
- Vanliga frågor bl.a. om offentliga tillställningar och sammankomster på regionförvaltningsverkets webbplats
- Vanliga frågor om dataskydd och coronaviruset (tietosuoja.fi)