Mielenosoitusten ennakkoilmoitusaikaa ehdotetaan 24 tunniksi
Hallitus esittää kokoontumislakiin muutosta, jonka mukaan ulkona yleisellä paikalla järjestettävistä kokouksista, kuten mielenosoituksista, olisi tehtävä ilmoitus poliisille vähintään 24 tuntia ennen kokouksen alkamista. Muutoksen tarkoituksena on auttaa poliisia turvaamaan kokoontumisvapaus. Esitys annettiin tänään eduskunnalle.
Ehdotuksen mukaan ilmoitus mielenosoituksen järjestämisestä voitaisiin tehdä myös 24 tunnin määräajan jälkeen, jos kokouksen järjestämisestä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yleiselle järjestykselle. Spontaanien kokousten järjestäminen olisi näin ollen edelleen mahdollista.
- Oikeus vapaasti ilmaista mieltään kuuluu länsimaisen yhteiskunnan ytimeen. Poliisin tehtävä on varmistaa, että jokainen saa osoittaa mieltään rauhassa ilman toisten häiriöitä, oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.
Nykyisen lain mukaan ilmoitus on tehtävä vähintään kuusi tuntia ennen kokouksen alkamista. Ilmoitusajan pidentämisellä pyritään varmistamaan se, että poliisi pystyy turvaamaan yleisten kokousten häiriöttömän kulun nykyistä paremmin.
Sosiaalinen media on mahdollistanut sen, että suuriakin mielenosoituksia ja vastamielenosoituksia voidaan järjestää nopeasti. Kuuden tunnin ilmoitusaika on osoittautunut käytännössä liian lyhyeksi, jotta poliisi pystyisi kaikissa tilanteissa turvaamaan kokoontumisvapauden ja tarvittaessa esimerkiksi neuvottelemaan kokouksen järjestäjien kanssa. Lausuntokierroksella saatu palautekin huomioon ottaen ilmoitusaikaa päätettiin pidentää 24 tuntiin.
Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi elokuussa.
Lisätiedot: lainsäädäntöneuvos Timo Makkonen, puh. 029 515 0230, [email protected]