Hyppää sisältöön
Media

Työryhmä arvioimaan terrorismirikosten sääntelyä

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 25.2.2020 12.26
Tiedote

Oikeusministeriö on tällä viikolla asettamassa työryhmän arvioimaan terrorismirikosten kansallisen sääntelyn ajanmukaisuutta ja vastaavuutta keskeisten eurooppalaisten vertailumaiden sääntelyn kanssa.

Arviointi koskee erityisesti terroristiryhmään tai -järjestöön kuulumiseen tai sen toimintaan osallistumiseen liittyviä rangaistussäännöksiä. Työryhmän on valmisteltava niitä koskevat tarvittavat lainsäädäntömuutokset. Hankkeen taustalla ovat hallituksen linjaukset suomalaisten kotiuttamisesta al-Holin leiriltä Syyriasta. Osana näitä linjauksia hallitus päätti arvioida terroristiseen toimintaan liittyvien lakimuutosten tarpeen ja tehdä tarvittavat muutokset.

- Terrorismin torjunta on tärkeä osa kokonaisturvallisuutta. Siksi hallitus haluaa varmistaa, että jo sinänsä kattava terrorismirikoslainsäädäntömme on kaikilta osin ajantasainen. Tässä arvioinnissa on tärkeää huomioida muun muassa muiden Pohjoismaiden sääntely, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Työryhmän on erityisesti otettava huomioon keskeisten vertailumaiden ja varsinkin muiden Pohjoismaiden lainsäädäntö. Lisäksi on otettava huomioon myös muiden ministeriöiden vastuulla oleva terrorismilainsäädäntöön liittyvä valmistelu. Työryhmän toimikausi päättyy 29.5.2020.

Terrorismirikokset on säädetty Suomessa laajasti rangaistaviksi, mukaan lukien myös valmistelu- ja edistämistyyppiset rikokset. Tekojen rangaistavuutta laajennettiin viimeksi vuoden 2018 marraskuussa, jolloin pantiin täytäntöön EU:n direktiivi terrorismirikosten torjunnan tehostamisesta. Rangaistaviksi tulivat mm. itseopiskelu terrorismirikoksen tekemistä varten sekä palaaminen ja muu matkustaminen myös Suomeen terrorismirikoksen tekemistä varten.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva, puh. 0295 150 176,
erityisavustaja Niklas Mannfolk, puh. 050 306 3990,
sähköpostit: [email protected] 

Terrorismirikosten sääntelyn arviointi ja tarvittavien lainsäädäntömuutosten valmistelu

Anna-Maja Henriksson
Sivun alkuun