Velkakonversio yrityssaneerauksessa

OM110:00/2023 Säädösvalmistelu

Hallitusohjelman mukaisesti yritysten saneerauskeinoja monipuolistetaan ottamalla käyttöön velkakonversio.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero OM110:00/2023

Asianumerot VN/25580/2023

Asettaja oikeusministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 4.9.2023 –

Asettamispäivä

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 6 Kasvun kaava

Alaluku 6.1 Nostetaan yrittäjyyden ja omistajuuden arvostusta

Luku 10 Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio

Alaluku 10.2 Suomalaista oikeusvaltiota ja demokratiaa vahvistetaan

Lainvalmistelu

Hallituksen esitys-

Hyväksytty säädös-

Yhteyshenkilö
Johanna Mäkitalo, Erityisasiantuntija
puh. +358 295 150 092
[email protected]

Yhteyshenkilö
Markus Tervonen, Lainsäädäntöneuvos
puh. +358 295 150 558
[email protected]

Yhteyshenkilö
Katri Törnroth, Lainsäädäntöneuvos
puh. +358 295 150 084
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Hankkeessa valmistellaan hallituksen esityksen muotoon laadittu ehdotus, jolla mahdollistetaan velkakonversio yrityssaneerauksessa ja toteutetaan muut siihen liittyvät lainsäädäntömuutokset.

Velkakonversion käyttöönoton tavoitteena on parantaa mahdollisuuksia järjestellä taloudellisissa vaikeuksissa olevan yhtiön pääomarakennetta ja siten edistää yrityssaneerauslaissa tarkoitetun saneeraustavoitteen toteutumista.

Lisäksi tavoitteena on parantaa erityisesti kansainvälisillä markkinoilla joukkolainoja liikkeeseen laskevien suomalaisten yritysten kilpailukykyä sijoituskohteena ja tätä kautta edistää kansainvälisen velkarahoituksen saatavuutta Suomessa.

Tiivistelmä

Hallitusohjelman mukaisesti yritysten saneerauskeinoja monipuolistetaan ottamalla käyttöön velkakonversio.

Lähtökohdat

Yrityssaneerauslaki on säädetty vuonna 1993. Etenkin kansainvälisiltä pääomamarkkinoilta rahoitusta saavien yritysten toimintaympäristö on lain säätämisen jälkeen olennaisesti muuttunut. Velkakonversiota koskevan sääntelyn puuttumista on pidetty ongelmallisena muun muassa yritysrahoituksen kehityksen ja keskeisissä verrokkimaissa toteutettujen lainsäädäntöuudistusten vuoksi.

Suomen voimassa olevan lainsäädännön valossa yhtiön osakkeenomistajien asemaa suhteessa erityisesti yhtiön viimesijaisiin velkojiin on pidetty yrityssaneerauksessa vahvempana kuin konkurssissa. Yrityssaneerauksessa yhtiön omistusrakennetta ei voida järjestellä ilman omistajien suostumusta, kun taas konkurssissa yhtiön koko omaisuus voidaan käyttää velkojien saatavien maksuun ja yhtiön omistuksen arvo yleensä menetetään.

Etenkin kansainvälisen velkarahoituksen saatavuuden kannalta on tärkeää, että yhtiön velkojilla on riittävät keinot saamistensa varmistamiseksi myös erilaisissa yhtiön toiminnan kriisitilanteissa. Jos velkojille voitaisiin tietyin edellytyksin yhtiön omasta päätöksenteosta riippumatta tarjota mahdollisuus muuntaa saataviaan yhtiön osakkeiksi yhtiön saneerausmenettelyssä, käytettävissä olevien saneerauskeinojen valikoima monipuolistuisi.

Kun yrityssaneerauslainsäädännön toimivuudesta ja ajantasaisuudesta huolehditaan ja saneerausten onnistumismahdollisuuksia parannetaan, edistetään samalla myös tavoitetta välttää tarpeettomia konkursseja, mikä on pitkällä aikavälillä myös yhtiöiden ja niiden sidosryhmien etu.

Lisää aiheesta