Hyppää sisältöön
Media

Kysely nuorille kansalaisaloitteen ikärajasta, osallistumisesta ja demokratiasta

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 7.5.2021 9.46
Tiedote

Oikeusministeriö kysyy lapsilta ja nuorilta mielipiteitä äänioikeuden, kansalaisaloitteen ja eurooppalaisen kansalaisaloitteen ikärajoista. Lasten ja nuorten mielipiteitä halutaan kuulla myös muista yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja demokratiaan liittyvistä kysymyksistä.

Lasten ja nuorten näkemyksiä osallistumiseen ja vaikuttamiseen liittyvistä kysymyksistä selvitetään kevään ja syksyn 2021 aikana Nuortenideat.fi-verkkopalvelussa julkaistavan kyselyn sekä syksyllä järjestettävien nuorten raatien ja työpajojen avulla.

Kyselyyn toivotaan vastauksia erityisesti alle 18-vuotiailta lapsilta ja nuorilta, mutta siihen voivat vastata kaikki alle 29-vuotiaat nuoret. Kysely on avoinna Nuortenideat.fi-verkkopalvelussa 7.5.–9.6.2021.

Selvityksellä tuetaan oikeusministeriön asettaman parlamentaarisen vaalityöryhmän toimintaa. Työryhmän yhtenä tehtävänä on laatia ehdotus kansalaisaloitteen ja eurooppalaisen kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikärajoiksi. Tavoitteena on vahvistaa nuorten yhteiskunnallista osallisuutta. Vaaleihin ja puolueisiin liittyvän lainsäädännön kehittäminen sekä esimerkiksi kansalaisaloitteen ikärajan alentaminen on nostettu esiin pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa.

Kysely, raadit ja työpajat toteutetaan oikeusministeriön Lasten ja nuorten ääni Euroopassa -hankkeen yhteydessä osana kansallista demokratiaohjelmaa. Hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuusohjelmasta (2014–2020).

Kysely Nuortenideat.fi-palvelussa

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Liisa Männistö, p. 0295 150 231, [email protected]

Sivun alkuun