Hoppa till innehåll
Media

Enkät till unga om åldersgränsen för medborgarinitiativ, deltagande och demokrati

justitieministeriet
Utgivningsdatum 7.5.2021 9.46
Pressmeddelande

Justitieministeriet frågar om barns och ungas åsikter om rösträtt och åldersgränsen för medborgarinitiativ och europeiskt medborgarinitiativ. Avsikten är också att höra barns och ungas synpunkter på andra frågor som gäller samhälleligt deltagande och demokrati.

Barns och ungas synpunkter på frågor som gäller deltagande och påverkan utreds under våren och hösten 2021 genom en enkät som publiceras i webbtjänsten Ungasidéer.fi samt genom ungdomsråd och workshoppar för unga som ordnas under hösten.

Enkäten är särskilt riktad till barn och unga under 18 år, men den kan besvaras av alla unga under 29 år. Enkäten kan besvaras i webbtjänsten Ungasidéer.fi under tiden 7.5–9.6.2021.

Genom enkäten stöds verksamheten för den parlamentariska valarbetsgruppen, som har tillsatts av justitieministeriet. En av arbetsgruppens uppgifter är att utarbeta ett förslag till åldersgräns för undertecknande av ett medborgarinitiativ och ett europeiskt medborgarinitiativ. Målet är att stärka ungas samhälleliga delaktighet. Utvecklingen av lagstiftningen som gäller val och partier och till exempel sänkningen av åldersgränsen för medborgarinitiativ lyfts fram i statsminister Sanna Marins regeringsprogram.

Enkäten, råden och workshopparna genomförs i samband med justitieministeriets projekt Barns och ungas röst i Europa inom ramen för det nationella demokratiprogrammet. Projektet får finansiering ur EU:s program för rättigheter, jämlikhet och medborgarskap (2014–2020).

Enkäten i tjänsten Ungasidéer.fi

Mer information:

Liisa Männistö, specialsakkunnig, tfn 0295 150 231, [email protected]

Tillbaka till toppen