Oikeusministeri Tuija Brax: Äänestysaktiivisuuden parantaminen vaatii koko yhteiskunnan tukea
- Äänestysprosenttien suuntaa ei korjata millään yksittäisellä viranomaiskampanjalla. Vastuunsa tunteva yhteiskunta uskaltaa muuttaa myös osallistumisen rakenteita, sanoi oikeusministeri Tuija Brax seminaarissa, jossa etsittiin keinoja äänestysaktiivisuuden vahvistamiseen ja ehdokkaiden tasapuolisen näkyvyyden lisääämiseen.
- Vaalijärjestelmä on muutettava oikeudenmukaisemmaksi, sähköisiä osallistumiskanavia on luotava päätöksentekoon ennakkoluulottomasti ja demokratiakasvatusta kouluissa on vahvistettava. Oikeusministeriössä valmistellaan myös parhaillaan selvitystä kunnallisvaalien äänestysikärajan laskemisesta 16 ikävuoteen. Myös vaalien yhdistämisen mahdollisuutta selvitellään.
- Julkinen valta siis pyrkii edistämään kansalaisten osallistumismahdollisuuksia. Todellisen muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin koko yhteiskunnan tukea, Brax korosti.
Hän nosti esiin vaaliehdokkaiden näkyvyyttä koskevan Johanna Korhosen selvityksen, jossa kysyttiin, minkälaista maineenpalautusta politiikka Suomessa tarvitsisi. Suomessa suhtaudutaan tutkimusten mukaan keskimäärin kielteisemmin poliitikkoihin kuin muissa Pohjoismaissa.
- Kriittisyys yhteiskunnallisia päätöksentekijöitä kohtaan on merkki terveestä demokratiasta. Päätökset harvoin miellyttävät kaikkia ja siksi julkisissa luottamustoimissa olevien poliitikkojen on kestettävä yksityishenkilöitä kovempaa kritiikkiä.
- Ongelmallista kielteisyydestä poliitikkoja kohtaan tulee siinä vaiheessa, jos siihen yhdistyy poliittinen välinpitämättömyys. Ideaalitilanteessa demokratia toimii siten, että tyytymättömyys päätöksentekoa tai päätöksentekijöitä kohtaan kanavoituu poliittiseksi aktiivisuudeksi, kilpaileviksi vaihtoehdoiksi. Jos seurauksena on sen sijaan passivoituminen, järjestelmässä tai poliittisessa kulttuurissamme on jotain vikaa.
- Politiikkakielteisyys näkyy myös muulla tavoin kuin yksittäisten poliitikkojen arvosteluna. Kielteisen ilmapiirin aistivat parhaiten ensi kertaa vaaleissa ehdolla olevat. Kauppakeskus, jonka asiakas olet ollut vuosia, ei enää toivotakaan sinua tervetulleeksi ehdokkaan roolissa. Vanha koulusi pitää ongelmallisena ehdokaspaneelin järjestämistä vaalien alla.
- Politiikkaan ja demokratiaan suhtautumisen välillä vallitseekin Suomessa sisäinen ristiriita. Samalla kun suomalaiset tutkimusten mukaan arvostavat demokratiaansa, politiikkaan ja poliitikkoihin suhtaudutaan varauksellisesti. Viime aikojen vaalirahaepäselvyydet ja muut poliitikkojen itse aiheuttamat uskottavuusongelmat selittävät tästäkin vain osan, sillä ilmiö on niitä vanhempi.
- Demokratia ei ole koskaan valmis, vaan se kaipaa jatkuvaa huoltoa pysyäkseen elinvoimaisena. Siksi on oltava kaikkien yhteinen asia tehdä parhaamme sen eteen, että Suomen demokratia voi hyvin myös tulevaisuudessa, sanoi oikeusministeri Brax.
Lisätietoja:
erityisavustaja Johanna Hautakorpi, puh. 09 1606 7506
Ministerin puhe löytyy tiedotteesta verkkosivuilla www.om.fi